Ostravskou čtvrtí Přívoz prošel pompézní smuteční průvod. Pozornost poutal především luxusní pohřební kočár s rakví uvnitř. Zemřel František Gažík, který byl významnou romskou autoritou nejen na Ostravsku, ale i na Slovensku. Rozloučit se s ním přijelo na 250 lidí.

Smuteční průvod se za tesklivých tonů saxofonu a dvou akordeonů vydal minulou sobotu od Hlavního nádraží směrem k náměstí Svatopluka Čecha a kostelu Neposkvrněného Početí Panny Marie, urazil vzdálenost necelého kilometru.

To Ostrava nezažila půl století

V čele vykračoval a vyhrával saxofonista a dva harmonikáři, za nimi jel nejluxusnější starý pohřební kočár, jaký byl v Česku k mání. Pozůstalí si jej vypůjčili z Muzea kočárů. Táhl ho pár fríských koní. Za nimi pak pomalu popojížděly černé naleštěné limuzíny se smutečními hosty.

„To je nádhera. Takový pohřeb jsem teda ještě neviděla,“ komentovali to zvědavci na ulici. Centrem Ostravy nešel podobný smuteční průvod více než půl století!

Otevřená rakev

Průvod poté dorazil ke kostelu, kde už čekalo na 250 příbuzných a nejbližších přátel zemřelého. Ti nesli desítky květin a pohřebních věnců, které pokládali k rakvi, když se postupně chodili naposledy s Františkem Gažíkem loučit.

Jak je romským zvykem, v kostele byla rakev se zesnulým otevřená a smuteční hosté dávali nebožtíkovi na cestu „na onen svět“ drobné dary, které měl za života rád – například cigarety. Podle neoficiálních informací měl pohřeb přijít na zhruba 50 tisíc korun.

Zlé komentáře

Pompézní pohřeb samozřejmě vyprovokoval na internetu slovní přestřelku mezi majoritou a Romy. Jedovatými komentáři se to na sociálních sítích jenom hemžilo.

„Kde na to asi vzali? Ten pohřeb jsme zaplatili my,“ stálo v komentářích. „Vy bílí jenom žárlíte, na takový pohřeb vy nemáte,“ zněly odpovědi.

Podobný pohřeb, pro Romy tolik významný, se odehrál naposledy v roce 2012, kdy zemřel král Olašských Romů Jan Lipa.

VIDEO: Podobně okázalý byl i pohřeb Václava Kočky ml. v říjnu 2018.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice Aleš Brunclík