Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Babička je mrtvá.“ Tajné heslo spustilo nacistické řádění se 60 miliony oběťmi

Autor: Tomáš Belica - 
1. září 2019
07:03

Jak zaútočit na cizí zemi a nebýt při tom vnímán jako agresor? Morbidně prostý recept vymysleli pohůnci Adolfa Hitlera: vzali několik vězňů a jednoho vzpurného Němce, navlékli je do polských uniforem, zavraždili a pak do světa vypustili: Říše byla napadena. Přesně před 80 lety spustili nacisté v polských Hlivicích akci, jejímž následkem bylo 60 milionů mrtvých.

„Pozor! Tady Hlivice, rozhlasová stanice je v polských rukou.“ Těchto několik slov v polštině zaznělo 31. srpna 1939 v éteru, jeho hlasatelem však byl člen speciální jednotky SS. Ta zhruba v osm večer vysílač v hornoslezských Hlivicích – tehdejšího německého území – obsadila. Fígl, který z vůdcova rozkazu naplánovali šéf říšské bezpečnosti Reinhard Heydrich (†38) a hlava gestapa Heinrich Müller (†45), měl vyvolat dojem, že to polští partyzáni napadli Německo a je třeba se bránit. „Hitler potřeboval záminku. Musel přesvědčit lidi doma, že se má válčit. A hlavně ve Slezsku o tom lidé nebyli přesvědčeni,“ říká historik Libor Svoboda.

Babička je mrtvá

Aby sedmičlenné komando pod vedením majora SS Alfreda Naujockse (†54) mohlo na vysílač obsluhovaný Němci zaútočit, muselo se počkat na rozkaz od Heydricha. Spouštěčem operace Himmler, jak později Naujocks vypověděl, bylo heslo „babička je mrtvá“. Poté jednotka vtrhla do vysílače, zpacifikovala jeho obsluhu, odvysílala zprávu a byla pryč. Ještě předtím však, aby byl dojem dokonalý, zanechala za sebou několik těl v polských uniformách.

Konzerva na místě

Mezi mrtvými byli speciálně pro tuto akci vybráni vězni z koncentračního tábora v Dachau, jejich jména ale historické prameny nezmiňují. A také jeden Němec polského původu, Francizsek Honiak (†43). Farmáře gestapo zatklo jen den před akcí. Drogami omámeného muže, o němž gestapáci věděli, že v anektovaném Slezsku pomáhal Polákům, pak dovlekli s sebou k vysílači. I Honiak měl v radiovém spojení Naujockse s Heydrichem své krycí označení „konzerva“…

První v podivné válce

Honiak skončil s kulkou v hlavě. Stal se tak první oficiálně známou obětí nejničivějšího konfliktu všech dob. O incidentu okamžitě informovaly noviny i rozhlas doma v Říši i ve světě. Adolf Hitler tak mohl s klidným svědomím pouhý den poté ospravedlnit následnou invazi německých jednotek do Polska. V reakci na to 3. září Francie a Velká Británie, které o šest měsíců dříve odklonily zrak, když Hitler obsadil zbytek Československa, Německu vyhlásily válku. Jenže do bojů se Paříž s Londýnem zapojily až o osm měsíců později, když si Hitler chtěl vzít i Francii. „Byli s Německem ve válečném stavu, ale v podstatě k žádným válečným operacím nedocházelo. Proto se tomuto období říká podivná válka,“ uzavírá historik Svoboda.

Zeman vzpomíná s Poláky

Spolu s dalšími státníky se zítřejšího ceremoniálu v Polsku u příležitosti 80. výročí vypuknutí druhé světové války zúčastní také Miloš Zeman (74). Český prezident pak ještě ve Varšavě položí věnce u hrobu Neznámého vojína a před návratem do Prahy také povečeří u svého polského protějšku Andrzeje Dudy.

Jak „mozky“ akce dopadly?

Alfred Naujocks

V roce 1944 se Naujocks vzdal Američanům a po válce vypovídal jako svědek při Norimberském procesu. Tam mj. potvrdil, že útok na vysílač v Hlivicích zorganizovali Heydrich s Müllerem. Pak se živil podnikáním a zemřel na infarkt v roce 1966.

Reinhard Heydrich

První šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava zemřel 4. června 1942 na následky atentátu provedeného československými parašutisty v Praze.

Heinrich Müller

O přesném datu a příčině úmrtí šéfa gestapa a iniciátora operace Himmler se vedou spekulace. Má se za to, že Müller zahynul v Hitlerově berlínském bunkru v květnu 1945.

Druhá světová válka v číslech

  • 2194 dní válka trvala
  • 70 zemí se do ní zapojilo
  • 22 milionů čtverečních kilometrů byla plocha válčiště
  • 27 milionů byly největší vojenské a civilní ztráty, které jeden z účastníků války – Rusko – utrpěl.
  • 350 miliard dolarů jsou odhadované náklady USA v tomto konfliktu.

 

doktormediciny ( 1. září 2019 12:21 )

......To je takovy podivny humor...Z fasistu jediny Hortthy tvrdil, ze zide jsou obcany Madarska a zadne transporty nevyt­varel­....Sl­oven­skeho presidenta Tisa snad zpocatku obelhali.Tisovi nerekli, ze je odvazeji do kopncventraku..

Taurus70 ( 1. září 2019 09:48 )

Ted mne babicka volala k televizi na Ct2 davali obcany Prahy nadsene hajlujici pri projevu Vaclava Moravce ,plne Vaclavske namesti!!! Prazaci jsou porad stejna pakaz .Zizka mel pravdu to zlo mel vypalit do zakladu👿👿👿

drazor ( 1. září 2019 09:05 )

Z Wikipedie: Přepadení vysílačky v Gliwicích (tehdy město Gleiwitz v Horním Slezsku, které patřilo Německu) byla operace pod falešnou vlajkou, která měla doložit polskou agresi vůči Německu a před světem ospravedlnit útok na Polsko.[

drazor ( 1. září 2019 08:36 )

Gliwice ty matlo z blesku!

fotrpjotr ( 1. září 2019 08:26 )

Vytvořit záminku a přepadávat suverenní státy na to jsou experti v USA.

Zobrazit celou diskusi