Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman si klimbnul? A pozlobil ho zvon. Na pietu za oběti nacistů dorazila i Merkelová

Aktualizováno -
1. září 2019
22:47
Autor: ČTK, simao - 
1. září 2019
08:23

Za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera se v Polsku odehrála pietní akce u příležitosti smutného výročí - 80 let od začátku druhé světové války, kterou nacistické Německo odstartovalo 1. září 1939 vpádem do Polska. Steinmeier se za agresi omlouval. Přihlížela tomu řada státníků včetně Miloše Zemana. Projev měl i polský prezident Andrzej Duda, Zemana při něm zachytily kamery, jak si na chvíli podepřel hlavu a uamhouřil oči.

Prezident Miloš Zeman se vydal do Polska, kde se v neděli konaly od brzkého rána pietní akce, připomínající 80 let od nacistického vpádu a začátku druhé světové. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se za dobu, kdy jeho rodná země přepadla Polsko a z nebe začaly pršet bomby Hitlerova vojska na napadené Poláky.

„Tato válka byla německým zločinem,“ upozorňoval Steinmeier a připomínal vraždy mužů, žen i dětí. Litoval osudy milionů lidí a omlouval se obětem německé agrese.

Ranní pieta už od 4:40

Steinmeier oběti německého přepadení připomínal již od brzkého rána. Za Německé činy se omlouval ještě před rozedněním. Učinil tak za přítomnosti polského prezidenta Andrzeje Dudy ve středopolské Wieluni u Lodže, kde si nálet na začátku války vyžádal první mrtvé v tomto světovém konfliktu.

Duda se sešel se Steinmeierem k pietní akci již ve 04:40, což byl podle přeživších čas, kdy začaly 1. září 1939 padat první bomby. Mezi hosty byli i přeživší náletu, který si vyžádal odhadem 1200 obětí a který zničil 70 procent města.

Obsáhleji se oba státníci pozastavili nad tragickým výročím v odpoledním projevu. „Zavírání očí není způsob na udržení míru,“ upozorňoval již ve Varšavě Duda a varoval před tím, aby se již podobná ozbrojená agrese, kterou v roce 1939 vyvolala Hitlerovy „maniakální plány“, neopakovala.

Varovný případ Československa

Duda upozorňoval, že pokud by svět nepřivřel oči před okupací Československa, nemuselo k vpádu nacistického Německa do Polska dojít.

„Pamatujeme si to, musíme si to pamatovat. Jsme tady spolu, abychom světu ukázali, že si to pamatujeme,“ uvedl Duda a pokračoval: „Možná by nebylo válečné apokalypsy, kdyby se Západ ostře postavil proti anšlusu Rakouska, proti pronásledování Židů, kdyby mezinárodní společenství stanulo na obranu Československa.“

Duda upozornil, že z nacistické agrese vychází i jasné poučení pro současnost. „Musí být jasné, že každá agrese narazí na rozhodnou odpověď. To je výzva současnosti. 'Byznys jako obvykle' a zavírání očí je způsob, jak souhlasit s dalšími útoky,“ varoval a posteskl si: „Lidstvo se z té strašlivé válečné lekce jen málo poučilo. Přece ve světě stále dochází k etnickým čistkám, genocidě. Nedávno jsme s tím měli co do činění v bývalé Jugoslávii či ve Rwandě.“

Zeman si klimbl?

Během jeho tíživých slov zabíraly kamery i hosty ceremoniálu. Prezident Miloš Zeman to následn na sociálních sítích schytal za přivřené oči. KLimbl si, nebo se jen soustředil s chmury v obličeji na Dudův projev?

Český prezident Miloš Zeman na pietě k výročí 80 let od začátku druhé světové v Polsku: Klimbl si na pódiu pro hosty? Český prezident Miloš Zeman na pietě k výročí 80 let od začátku druhé světové v Polsku: Klimbl si na pódiu pro hosty? | Reprofoto ČT24

Po projevech přitom sáttní zvonili na zvon s nápisem Paměť a varování. Prezident Zeman byl zařazen až na samotný konec, nastoupení hosté chvíli čekali, než v doprovodu bodyguarda a tradičně o holi ke zvonu došel. Následovala jiná lehká obtíž, napoprvé se Zemanovi zazvonit nepodařilo. Hned v zápětí to ale napravil.

Český prezident Miloš Zeman na pietě k výročí 80 let od začátku druhé světové v Polsku: Lehká potíž se zvonem Český prezident Miloš Zeman na pietě k výročí 80 let od začátku druhé světové v Polsku: Lehká potíž se zvonem | Reprofoto ČT24

Babiš o druhé světové válce

Mezitím se  Praze k 80. výročí začátku druhé světové války vyjádřil také český premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to neuvěřitelný zbabělý útok fašistického Německa na Polsko. Byl jsem ve Varšavě a mluvil jsem o tom samozřejmě s polským premiérem,“ uvedl Babiš.

„Polsko bylo zásadně poškozeno druhou světovou válkou. Pro Hitlera to byla záminka, aby Polsko napadl. A samozřejmě došlo nejdřív ke zradě, kdy vydali Čechy Hitlerovi, a politici v rámci Mnichovské dohody si mysleli, že tím pádem, když nás zradili, že bude klid, mýlili se. Potom fašisti zaútočili. Druhá světová válka přinesla desítky milionů mrtvých. Je potřeba hlavně, abychom o historii mluvili tak, jak je, a nepřizpůsobovali ji nějakým politickým náladám,“ prohlásil Babiš.

Omluva za nacistickou krutovládu

Pieta v Polsku začala minutou ticha. Duda ve svém projevu Němci Steinmeierovi děkoval za účast, Steinmeier pokorně za pozvání. Prosil za odpuštění za německou historickou vinu a přiznával se ke zodpovědnosti, která zůstává dodnes. Odsuzoval teror a kruté barbarství, zločiny proti lidskosti, kterých se Němci dopustili. „Skláním se před polskými oběťmi německé krutovlády. A prosím o odpuštění,“ žádal Steinmeier.

Pieta se brzy ráno konala také na poloostrově Westerplatte u přístavního města Gdaňsk, a to za účasti polského premiéra Mateusze Morawieckého a místopředsedy Evropské komise (EK) Franse Timmermanse.

Předpokoj pekla a otázka odškodnění

„Noc je nejčernější těsně před svítáním. Polsko útok nacistického Německa zaskočil a znamenal nejčernější dny v našich dějinách,“ prohlásil premiér Morawiecki.

„Boj Poláků na Westerplatte měl trvat sedm hodin, ale trval sedm dnů. Byl to předpokoj pekla, předpokoj toho, co Němci ukázali v dalších šesti letech,“ řekl a počínání okupantů označil za „genocidu spáchanou na polském národu“.

Premiér podle televize TVN 24 kromě milionů obětí připomněl i velké hmotné a finanční válečné škody, které se Polsko snaží napravit desítky let. Parlamentní komise v Polsku pracuje na odhadu škod, které Polsko utrpělo za války a které si Varšava přeje předložit Berlínu. Německá vláda ale považuje otázku odškodnění za uzavřenou.

Státníci včetně českého prezidenta Miloše Zemana na pietě v Polsku, (1.09.2019). Státníci včetně českého prezidenta Miloše Zemana na pietě v Polsku, (1.09.2019). | ČTK

Polsko v kleštích

Polský prezident také uvedl, že polská vojska se v září 1939 ocitla v kleštích, když se k německému útoku 17. září zrádně přidala sovětská vojska. Západní spojenci sice vypověděli válku, ale vojenskou pomoc neposkytli. Připomněl i polské oběti sovětského vpádu, pronásledování Poláků německými okupanty a vyhlazování Židů.

„Němci ponížili Poláky tím, že na polském území vybudovali mašinerii vyhlazování,“ řekl Duda a zdůraznil, že Poláci musejí nacistické tábory zachovat, aby světu ukázali, co člověk může způsobit člověku. Nacistické vyhlazovací tábory musejí jako památky přetrvat, řekl.

Pláč veteránů i připomínky sovětské okupace

„Náš národ se nikdy nevzdal. Existoval podzemní stát, podzemní armáda, partyzáni v lesích. Mládež ve Varšavě v srpnu 1944 povstala proti Němcům, mnohdy s holýma rukama - tak toužili po pomstě. Povstalci byli rozdrceni. Stalin zastavil svá vojska na Visle a počkal, až povstání vykrvácí,“ upozorňoval Duda a dodal, že Němci ve Varšavě vyvraždili 50 tisíc civilistů. Dohromady během povstání přišlo o život asi 200 tisíc Varšavanů.

Polsko podle odhadů přišlo ve válce o pětinu svých občanů, včetně drtivé většiny z třímilionové židovské komunity. Někteří veteráni během projevu plakali. Duda připomněl, že Poláci se po válce ocitli „pod jinou okupací – sovětskou“.

Pietních akcí v Polsku se účastní také německá kancléřka Angela Merkelová, na snímku s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Pietních akcí v Polsku se účastní také německá kancléřka Angela Merkelová, na snímku s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. | ČTK

Dorazila Merkelová, Čaputová, místo Trumpa Pence

K polským hostitelům se ve Varšavě připojily desítky zahraničních státníků, včetně německé kancléřky Angely Merkelové či amerického viceprezidenta Mikea Pence.

Vzpomínkových akcí ve Varšavě se zúčastnila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle polské televize do Varšavy přijely delegace ze čtyř desítek států, dohromady asi 250 hostů, včetně 17 hlav států.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na pietní akci v Polsku. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na pietní akci v Polsku. | ČTK

salto ( 2. září 2019 19:20 )

anonym01:Řekl bych, že jsi zamindrákovaný provokatér, ale ty jsi prachobyčejný vosel

reiner ( 2. září 2019 11:28 )

Kchárl to ve sněmovně nezvládá a to je v cajku? proboha - kdo by tam to žvanění zvládal bez toho, aby si neklimbnul? Sluníčkáři jsou alesponˇ na koni

avina ( 2. září 2019 11:14 )

Nuda- všichni stejný projev­,dlou­hý.Mer­kelo­vé se už ruce netřesou, bere silné léky.Prezident přemýšlel, jako to dělá KS.

Tajfun ( 2. září 2019 09:27 )

Pěkně to nezvládl Milda

prazanda1- ( 2. září 2019 08:50 )

A co Darmoš?🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa