Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Utrpení Češky Pavlíny (36) na Novém Zélandu: Každodenní boj o přežití v opuštěné chatce

Autor: chal - 
5. září 2019
05:22

Pavlína Pížová (36) se v červenci před třemi roky na Novém Zélandu vydala se svým přítelem Ondřejem P. (†27) na 32kilometrovou trasu Routeburn track. Dvojice se na cestu dostatečně nepřipravila a chladné zimní počasí spolu s těžkým zasněženým terénem si brzy vybraly svou daň. Ondřej cestou zemřel a daleko k tomu neměla ani Pavlína. Statečná Češka však přežila - téměř měsíc strávila v opuštěné chatce správy parku. Také její boj o přežití den po dni popsala v závěrečné zprávě koronerka Anna Tuttonová.

Pavlína s Ondřejem přijeli na Nový Zéland v únoru 2016, aby tam pracovali. Při té příležitosti cestovali po zemi a poznávali její přírodní krásy. Na konec července, kdy je na Novém Zélandu zima, si dvojice naplánovala vyrazit na 32 kilometrů dlouhou trasu známou jako Routeburn Track po Národním parku Fiordlands na jihu země.

Koronerka Anna Tuttonová průběh cesty podle výpovědi Pavlíny Pížové detailně popsala v závěrečné zprávě, kterou zveřejnila koncem letošního srpna.

Cesta Routeburn Track je v zimě oficiálně uzavřená, dvojice se přesto rozhodla na ni vyrazit. Pavlína s Ondřejem přitom fatálně podcenili upozornění novozélandských úřadů a na náročnou cestu zasněženou krajinou vyrazili bez odpovídajícího vybavení a dostatečného povědomí o možných nebezpečích.

Nedostatečná příprava se brzy projevila, dvojice bojovala se zimou a podchlazením, po několika nocích pod širým nebem byla situace kritická, Ondřej začal vlivem podchlazení blouznit a dokonce si svlékal oblečení. Turisté bloudili sněhem a v sobotu 28. je překvapila lavina. Zaklíněný a promrzlý Ondřej zemřel.

Pavlína přečkala noc u mrtvého těla svého přítele. Ráno 29. července se vyšplhala zpět na cestu ke svému batohu, uvařila si vodu a něco k snědku. Pak se vydala na cestu podle značek, ale kvůli mlze byla špatná viditelnost. Pavlína brzy zabloudila a navíc ztratila rukavici. Turistka se rozhodla přečkat další noc pod skalním převisem. Přes noc hustě sněžilo.

Pavlína se ráno probudila a uviděla v údolí pod sebou chatu u jezera Mackenzie a vydala se k ní. Když k budově scházela, nad hlavou jí prolétly dva letouny, piloti si však zoufalé ženy nevšimli. Pavlína pak šla k chatce po balvanech podél jezera, z jednoho z nich uklouzla a spadla do vody. I přes tyto obtíže Pavlína dorazila k chatce, rozbila okno a dostala se dovnitř.

„Slečna Pížová měla v chatě přístup k jídlu, přikrývkám a rádiu. To však nebyla schopná zprovoznit ani podle návodu, protože byl pouze v angličtině,“ popsala koronerka. Následující dny Pavlína ošetřovala svá bolestivá zranění a omrzliny, kvůli kterým špatně spala. V chatě našla plynové bomby, noviny a dříví a založila oheň.

Po několika dnech nad jezerem prolétlo další letadlo, jehož posádku se Pavlína snažila upoutat máváním kusy oblečení. Marně. Jednou trosečnice uslyšela helikoptéru, a tak na prostranství před chatou popelem z ohniště napsala do sněhu písmeno H (první písmeno anglického slova help – pomoc).

Pavlína se pustila do oprav svých sněžnic a dalšího vybavení, aby se mohla vypravit na cestu. Když však náčiní vyzkoušela v terénu, rozpadlo se. Ztracená turistka se proto rozhodla, že počká v chatě, dokud ji někdo nenajde.

Jelikož Pavlína s Ondřejem o své cestě nikomu neřekli, dlouho je nikdo nepostrádal. Jejich rodiny tak zburcovaly český konzulát na Novém Zélandu až 24. srpna, když se jim zdálo, že se dvojice dlouho neozývá. Novozélandská policie ještě ten den objevila Pavlínu. Policisté nejprve našli automobil Čechů zaparkovaný v obci Glenorchy na začátku cesty Routeburn Track.

Vůz byl na místě očividně již delší dobu. Bezpečnostní složky pak začaly z vrtulníku prohledávat Routeburn Track a chaty podél ní. „Když se vrtulník blížil k jezeru Mackenzie, posádka si před chatou všimla skákající postavy oblečené v reflexní vestě. Slečna Pížová sdělila, že když uslyšela vrtulník, vyběhla ven a mávala bundou. Když vrtulník přistál, konstábl Andrew okamžitě poznal, že jde o hledanou osobu,“ uzavřela koronerka. Následujícího dne záchranáři s policisty lokalizovali tělo Ondřeje.

Pavlína po své záchraně vystoupila na tiskové konferenci, na které veřejnosti odkryla některé detaily tragické cesty. Bezpečnostním složkám pak za záchranu poděkovala v dopise a údajně jim z vděku věnovala čtyřcifernou finanční částku. „Velký dík za vaše obrovské úsilí dopravit mě zpět do bezpečí a Ondřeje zpátky k jeho rodině. Jsem dojata vaší empatií a laskavou podporou," poděkovala Pížová novozélandským úřadům.

kostel ( 5. září 2019 11:33 )

Mgr. Pížová bude asi elita mezi pohádkáři.

diewildek ( 5. září 2019 11:06 )

Deb.ilové, oba dva!

diskutujici ( 5. září 2019 11:03 )

Prijeli pracovat a od února od cervence je 5 mesicu.
To se tam domlouvali rukama, ze neumela anglicky alespoň nejaky zaklad?
Asi cekala, ze az je to prestane bavit, sednou na autobus a vrati se do civilizace

msml20 ( 5. září 2019 09:34 )

Já ji nevěřím. Je to celé divné.

balcarova3 ( 5. září 2019 08:28 )

nezod­pověd­nost,t­ouha po dobrodružství a zbytečná smrt....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání