Řadu z nich mohou vidět lidé na vlastní oči poprvé v životě. Raritou je především velvičie podivná. „Rostlina je vlastně živoucí zkamenělinou rostoucí v poušti Namib. Má pouhé dva stále dorůstající listy, které se prodlužují po celý život rostliny, tedy několik set let. Je to tedy rostlina s nejdelšími listy na světě,“ vysvětlil přírodovědec Pavel Hanáček z Mendelovy univerzity.

Návštěvníci však žasnou i nad pouštními růžemi nebo takzvanými živými kameny. Tyto rostliny nemají stonek a jejich tělo tvoří dvojice ztlustlých listů, mezi kterými je mezera. Rostou především v Jihoafrické republice, Namibii a Botswaně.

 „V květu jsou barevné a nápadné, avšak v období vegetačního klidu jsou k nerozeznání od kamenů na polopouštích,“ přiblížil docent Hanáček. Výstava potrvá do pátku a je přístupná denně od devíti do 17.30.

Víte, že?

Sukulenty, z nichž nejznámější jsou kaktusy, lze najít v pouštích a polopouštích Afriky, Ameriky, v Indii a Austrálii. Vhodné jsou třeba do bytů zaměstnaných lidí, kteří nemohou květinám věnovat moc času.

Fotogalerie
8 fotografií