Pokud se právě chystáte na grilování, bude se vám tenhle jednoduchý recept hodit. Brambory se slaninou a rozmarýnem jsou skvělou přílohou ke grilovanému masu, nezáleží na tom, zda jde o hovězí steak, kuřecí paličky či kus vepřového, hodí se skutečně ke všemu. Skvěle ale poslouží i jako samostatný pokrm. Stačí k nim jen naservírovat misku s nějakým dipem z tvarohu či zakysané smetany ochucených čerstvými bylinkami nebo česnekem.

Brambory na grilu s rozmarýnem a slaninou

Ingredience:

  • 8 středně velkých brambor
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • snítky čerstvého rozmarýnu (pokud nemáte, použijte sušený)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Brambory pod tekoucí vodou dobře vydrbejte kartáčkem a předem si je ve slupce předvařte, zkrátí to dobu grilování. Stačí cca 10 minut.

2. Do menší misky nalijte olivový olej. Ze snítek rozmarýnu stáhněte lístky, nasekejte je nadrobno a přidejte do oleje. Pokud máte jen sušený rozmarýn, rozemněte ho v ruce. Přidejte rozetřený nebo prolisovaný stroužek česneku.

3. Zbytek česneku nakrájejte na plátky. Na širší proužky nakrájejte anglickou slaninu.

4. Předvařené vychladlé brambory i se slupkou nařezejte na plátky do vějíře. Řezejte je cca do ¾ hloubky, abyste je nepřekrojili. Pokud vám vadí slupka, oloupejte si je před řezáním. 

5. Připravte si 8 dostatečně velkých čtverců alobalu, do středu položte nařezanou bramboru a mezi jednotlivé plátky vložte nakrájený česnek a slaninu.

6. Naplněné brambory ze všech stran důkladně mašlovačkou nebo štětcem potřete rozmarýnovým olejem tak, aby se olej dostal i mezi jednotlivé plátky. Nakonec je osolte, opepřete a důkladně zabalte do alobalu.

7. Grilujte asi 20 minut. Zda jsou propečené zjistíte špejlí nebo dlouhým párátkem.