Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump nečekaně vyhodil bezpečnostního poradce: Bolton musí z Bílého domu

Autor: ČTK, tva - 
10. září 2019
19:20

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton v úterý na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa rezignoval. Trump odchod Boltona, který byl považován za jeho oporu, zdůvodnil tím, že s poradcovými názory na řadu věcí zásadně nesouhlasil. Boltonova nástupce chce Trump jmenovat příští týden.

„Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné,“ napsal Trump a poznamenal, že mu nicméně za jeho práci děkuje. „S řadou jeho návrhů jsem stejně jako ostatní z administrativy zásadně nesouhlasil, proto jsem Johna požádal, aby rezignoval, rezignaci podal dnes ráno,“ uvedl prezident.

Bolton podle Reuters řekl, že prezidentovi odchod z funkce nabídl ještě v pondělí, ale Trump ho vyzval, aby to nechal na dnešek.

Odchází „jestřáb“ zahraniční politiky USA

Agentura AP uvedla, že Boltonův konec byl pro mnohé v Bílém domě překvapením. Zhruba hodinu před tím, než Trump o odchodu bezpečnostního poradce informoval, ohlásil tiskový odbor společnou tiskovou konferenci Boltona, ministra zahraničí Mikea Pompea a ministra financí Stevena Mnuchina.

Bolton se funkce poradce ujal loni v dubnu, kdy nahradil Herberta Raymonda McMastera, který podle médií skončil kvůli neshodám s prezidentem. Sedmdesátiletý Bolton je považován za jestřába americké zahraniční politiky, v minulosti například prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Nesouhlasil také s mezinárodní dohodou s Íránem, od které nakonec USA odstoupily, a obhajoval rovněž americkou invazi do Iráku.

Zobrazit celou diskusi