Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední naděje Guru Járy je ztracena: Ústavní soud zamítl jeho stížnost

Autor: ČTK - 
11. září 2019
09:57

Ústavní soud odmítl stížnost Jaroslava Dobeše, zakladatele esoterické školy Poetrie známého jako guru Jára. Za znásilnění mu české soudy vyměřily 5,5 roku ve vězní. Dobeš a jeho blízká spolupracovnice Barbora Plášková jsou stíhaní jako uprchlí. Od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách.

Na soud se obrátila i Plášková. Její stížnost čeká na rozhodnutí v jiném senátu.

Zlínská pobočka krajského soudu uložila Dobešovi 7,5 roku vězení, Vrchní soud v Olomouci trest zmírnil na 5,5 roku. U Pláškové vrchní soud korigoval původních 7,5 roku na pět let vězení.

Podle verdiktu oba jako spolupachatelé násilně donutili ženu k souloži. Obžaloba byla původně širší, část rozsudku ale loni zrušil vrchní soud a zbývající část kauzy znovu projedná první instance. Dovolání Dobeše i Pláškové odmítl na jaře Nejvyšší soud (NS). Zpochybňovali zejména skutek označovaný nadále jako znásilnění.

"NS nezjistil, že by byl skutkový stav k tomuto dílčímu útoku zjišťován nezákonným způsobem, nedostatečně či povrchně a rozhodnutí soudů byla v tomto směru projevem nepřípustné libovůle, jak se snaží prosazovat dovolatelé," stojí v usnesení NS.

Zbylými případy se bude pobočka krajského soudu ve Zlíně znovu zabývat od pondělka. Na základě odvolání žalobkyně musí znovu řešit i další dva případy, kde prvostupňový senát původně Dobeše s Pláškovou zprostil obžaloby.

Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Podle státního zastupitelství Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. Žalobci tvrdí, že u některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha. Obhajoba to popírala, tvrdila, že šlo o tantrickou praktiku, a nikoliv o soulož.

HledacPravdy ( 17. září 2019 05:36 )

tojevrazdanachcala ( 11. září 2019 10:30 )

Potrestat se maji ty blbky pomatený co vubec k nějakýmu guru chodily. Nány pitomý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání