Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Honza z Brna vymyslel aplikaci proti šikaně: Teď ji používají i na škole, kam chodil Elon Musk

Honza z Brna vymyslel aplikaci proti šikaně: Teď ji používají i na škole, kam chodil Elon Musk
Honza z Brna vymyslel aplikaci proti šikaně: Teď ji používají i na škole, kam chodil Elon Musk  (Autor: Facebook, Profimedia)
Autor: dce - 
12. září 2019
17:31

Devatenáctiletý Jan Sláma z Brna patří mezi mladé české podnikatele, které znají lidé po celém světě. Už odmalička se věnoval akciím, vývoji webů a obchodování. Aplikací, která pomáhá proti šikaně, ale prorazil - program využívají i na škole, ze které právě kvůli šikaně odešel miliardář Elon Musk.

Jan Sláma se nechal už v šestnácti letech zplnoletnit - s podnikáním začínal už ve dvanácti, ve čtrnácti naprogramoval aplikaci, která se stala jednou z nejstahovanějších. Teď je mu devatenáct a jeho jméno znají i v zahraničí. A Honza přitom ještě nemá ani maturitu.

Pozornost ve světě získal zejména díky aplikaci Nenech to být, kterou vymyslel se svými kamarády Davidem Špunarem a Pavlem Ihmem. Projekt pomáhá proti šikaně na školách. S tou se Honza setkal i osobně - z pozice svědka, snažil se zasáhnout, ale pak se i z něj stávala oběť. "Snažil jsem se podporovat oběti šikany, jedna spolužačka mi dokonce řekla, že kdybych ve třídě nebyl, tak už tam nechodí," řekl webmagazínu CzechCrunch.cz.

Pomocí aplikace či webových stránek Nenech to být mohou žáci a studenti anonymně "nahlásit" oběť šikany. Tím, že děti nemusí označit agresora, se vyhnou často stigmatizovanému "práskačství" a ani oni sami se pak nemusí bát, že by se staly terčem útoků.

Projekt se dočkal i uznání od českého Ministerstva školství, které ho zaštítilo. Sám Honza s ním pak objel stovky škol, dík čemuž se mu dostalo i velké publicity. Projekt pak zastřešil start-upovou firmou FaceUp Technology, kterou sám založil. S tou se právě projekt rozmohl i v zahraničí, například v Zimbabwe, Singapuru, Vietnamu, Austrálii, Kolumbii, Polsku nebo na Slovensku.

Před pár měsíci se FaceUp dostal také do Jihoafrické republiky, kde ho zaregistrovali i na Bryanston Highschool, kam chodil miliardář Elon Musk, který vlastní společnost Tesla. Právě kvůli neuvěřitelné šikaně školu ale opustil. Spolužáci ho prý jednou tak brutálně zbili, že ho nepoznal v nemocnici ani vlastní otec.

Podle webu CzechCrunch služeb startupu už využívá přes 1 500 škol v Česku a povedlo se díky nim shromáždit více než 4 000 upozornění na šikanu, sexuální obtěžování, vylučování z kolektivu, hrozících sebevražd či sebepoškozování. 

bafy81 ( 16. září 2019 14:56 )

Jak to teda funguje? Anonymně a nemusí označit agresora. Tak jak agresora dotyčný označí, kdyz ho neoznaci?

dietr ( 12. září 2019 18:45 )

Chudáci učitelé a ředitelé, teď nemohou dělat, že nic nevidí a neslyší, a budou muset problémy řešit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání