Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čestná a poctivá kampaň? Opozice chce změnu v „komunálkách“

Autor: ČTK, ČTK - 
15. září 2019
17:30

To, co by mělo být samozřejmostí, se skupina opozičních poslanců snaží dát do zákona o obecních volbách. Zákonodárci ze STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů prosazují výslovný požadavek na vedení čestné a poctivé volební kampaně.  Předkladatelé v čele s předsedou Starostů Vítem Rakušanem poukazují na to, že obecní volební zákon jako jediný z volebních norem takovou podmínku pro kampaň neobsahuje.

„Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech, politických stranách, politických hnutích nebo koalicích, na jejichž kandidátních listinách jsou uvedeni, zveřejňovány nepravdivé údaje,“ zní navrhované ustanovení.

Ačkoli soudy rozhodují podle předkladatelů spory tak, jako by požadavky na vedení kampaně v zákoně o komunálních volbách byly, není podle nich důvod, aby pro to neměly přímou oporu. Zájem na řádném vedení volební kampaně je a musí být stejný ve všech druzích voleb,“ napsali v důvodové zprávě. Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

salto ( 16. září 2019 18:49 )

Tito hoši a dívky co jsou v opozici chtějí čestnou a poctivou kampaň?
Připadá mi to stejné jako výrok - ci.., pardon - Rom studující při zaměstnání...

snehulak ( 16. září 2019 08:14 )

Myslíte, že větu v angličtině " o podezření na trestný čin ", může nějaký popleta omylem přeložit na " důkazy o spáchání trestného činu " ?

snehulak ( 16. září 2019 08:09 )

Ta naše dnešní opozice chce stále něco, co kupodivu nikdy v dobách minulých neplnila. Dnes to má jednodušší. Sliby sou stejné, ale mohou pod ně napsat, pokud budeme ve vládě. Prozatím píší, pokud nás zvolíte a to by mohlo být trochu nebezpečné, kdyby skutečně "Čestná a Poctivá kampaň" prošla i se sankcemi.

agfor ( 16. září 2019 04:41 )

Co politik, to křivák.

marmat ( 15. září 2019 21:50 )

Zatím jim jde perfektně takové upřímné a rovné i s pýchou přiznané udávání na tuzemske i mezinárodní úrovni...je to sice velmi kontraproduktivní a třeba Olaf je ve finále svým způsobem "podtrhnul" i když umej anglicky, absolutně neporozuměli 😜

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa