Čím hýbe žlučí opozici vedení radnice první městské části? Pomalým dorovnáváním cen za pronájmy městských nebytových prostor a podmínkami šitými na míru potřebám zájemců o ně. Přestože loni v létě nynější radní pro majetek a bytovou politiku David Bodeček (39, Piráti) kritizoval tehdejší vedení Prahy 1 za postup při pronajímání prostor v Pařížské ulici, k nápravě nedošlo ani po téměř roce jeho působení na radnici.

Novou vlnu kritiky vyvolaly okolnosti otevření butiku s hodinkami Rolex 10. září v Pařížské 14. „Jde o příliš velkou vstřícnost radnice vůči prodejně, která vyvolává podezření,“ řekla Blesku za opozici Jaroslava Janderová (69, ODS). Dodatkem nájemní smlouvy totiž radnice Prahy 1 umožnila propojení stávajících prostor butiku s dalšími ve vedlejším domě, jehož vstup je z ulice Široká.

Vypsaná soutěž na výši nájemného původně oddělené části už tak může být jen pro jediného uchazeče. „Propojení schválilo předchozí vedení městské části. Věříme, že vyjednáme vyšší nájemné, které se bude pohybovat mezi třemi nejlepšími v dané oblasti,“ řekl Blesku Bodeček. Opozice nad tím však kroutí hlavou, vadí jí totiž i výše zdejšího nájmu kolem devíti milionů korun ročně. „Známe nabídky dalších zájemců, kteří by do pokladny městské části platili o miliony korun více,“ uvedla Janderová.

Zarážející je nepoměr s částkou za pronájem protějšího obchodu Bvlgari Boutique Praha v Pařížské 13, kde platí zhruba 21 milionů korun ročně. „Rozdílnost je dána odlišným stavem prostor v době, kdy se nájemní smlouvy uzavíraly. Přesto bylo nájemné zvýšeno,“ vysvětloval Blesku Bodeček. Opozici to však nestačí. „Před volbami Piráti i pan starosta Čižinský (42, Praha sobě) hlásali transparentnost, teď se zdá, že se pokoušejí prodloužit lukrativní nájem a obrat jím občany o miliony korun,“ uzavřela Janderová.

Nájem dorovnávají daněmi

Mnohamilionový rozdíl v platbách nájemného vysvětluje Tamara Kotvalová (56), majitelka společnosti Carollinum, provozovatele butiku Rolex: „Jako jediní kromě nájemného do městské pokladny dlouhodobě přispíváme desítkami milionů na daních a nenárokovali jsme po Praze 1 zpět naše milionové investice do prostor,“ řekla Blesku. „Tyto částky by Praha 1 musela společnosti proplatit, pokud by s ní neprodloužila nájemní smlouvu,“ dodal Bodeček. Ta skončí v roce 2026.

Fotogalerie
9 fotografií