Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vysmáté“ zebry, sysel dramatik i zděšení vydry: Hledáme nejvtipnější fotku přírody

Autor: Mii - 
17. září 2019
22:50

Příroda rozhodně není nudná. Stačí chvilku vydržet a pod stíny stromů se naskytne pohled na výjevy, které vyvolají úsměv na tváři snad každému člověku. Ať je to veverka láskyplně čichající k odkvetlé pampelišce nebo medvěd hrající na schovávanou, zvířata se dokážou bavit. Několika fotografům se tyto vzácné momenty povedlo zachytit. Čtyřicet těch nejlepších snímků právě soutěží o titul Comedy Wildlife Photography Awards 2019.

Soutěž založili dva profesionální fotografové Paul Joynson-Hicks a Tom Hullan, kteří jsou sami velcí milovníci přírody. Jejich cíl nebyl příliš velký, prostě chtěli najít tu nejvtipnější fotku pořízenou v divoké přírodě. „Každý rok pořádáme tuto soutěž a je čím dál více vzrušující sledovat, co se lidem podařilo venku zachytit,“ vysvětluje Jayson-Hicks, proč se koná další ročník.

„Pokaždé vidíme širokou škálu zvířat. Jsou to naštvaní tučňáci, kterým se povalují děti u nohou, tancující lvi, odpočívající šimpanz nebo vlhy (druh ptáka, pozn. red.), co se překřikují – všichni neuvěřitelně pobaví,“ dodává, co na soutěži oceňuje.

Osud přírody v našich rukou

Nejde ale jen o pobavení. Soutěž Wildlife Photography Awards se snaží upozornit na problematiku ochrany životního prostředí a každému, kdo si fotografie prohlíží, doporučuje, aby se na moment zastavil a zamyslel se nad tím, jak se k přírodě chová. Protože pokud budou lidé konat jako doposud, žádné další snímky nevzniknou, jelikož zvířata vyhynou.

Z toho důvodu organizátoři sepsali několik tipů, jak lidé k ochraně přírody mohou přispět. Je to například omezení spotřeby vody u sebe doma, uvědomělé nakupování nebo šíření myšlenek pomocí sociálních sítí.

O vítězích soutěže o nejvtipnější letošní snímek rozhodne v polovině listopadu odborná porota. Hlasovat ale mohou i návštěvníci, udílejí cenu publika.

Prohlédněte si všechny letošní finalisty:

Zobrazit celou diskusi