Nádor na ledvině

„Nellča se narodila v termínu, zdravé dítě, už moje třetí dcera v pořadí,“ vypráví maminka tří dcer Božena.  V šesti měsících ale přišla studená sprcha. V brněnské nemocnici se zjistilo, že má miminko nádor na ledvině. „Já byla samoživitelka, nejstarší dceři v té době bylo šest, chodila do první třídy a Péti čtyři. A já musela být s nejmladší dcerou v nemocnici,“ vzpomíná na těžké období paní Lišková.

Pomohla sousedka

„Když na tohle období vzpomínám, divím se, že mi starší holky nesebrala sociálka. A dodnes obdivuji sousedku, že to zvládla, vzala na sebe tu tíhu a odpovědnost. O dcery se mi tři měsíce starala,“ děkuje i dnes maminka. Lékaři holčičice nádor odstranili a v šesti měsících podstupovala chemoterapie. 

Transplantace v necelých třech letech

Jenže v Nelliných dvou letech se zjistilo, že druhá ledvina takový nápor nestíhá. Nellinku zařadili na listinu čekatelů na transplantaci, šlo to rychle, do půl roku dostala nový orgán, druhou ledvinu po nádoru lékaři odstranili.  Ledvina střídavě fungovala a nefungovala další tři, čtyři roky. Lékaři ji nakonec opět museli vyjmout a holčičku čekaly náročné dialýzy.

V 7 letech kosti osmdesátiletého člověka

Nella měla po všech zákrocích a nemoci tělo naprosto vyčerpané. Chyběly jí minerály, vápník, měla problémy s klouby, potřebovala růstový hormon, tělo nemělo energii růst. „Nelliny kosti byly jako kosti osmdesátiletého člověka. Má sice dotvořený skelet, ale vnitřky zcela měkké, rozpadlé, takže dostávala šrouby na zpevnění,“ popisuje maminka.

Další transplantace

 Tento stav trval pět let a následovala další transplantace. Tentokrát se ledvina bohužel vůbec nechytla. „Pro záchranu života bylo třeba okamžitě orgán vyndat. A zase třikrát týdně dialýza.  Každodenní boj pokračoval,“ vzpomíná paní Lišková. „Nella byla malá, ale já s ní jednala vždycky na rovinu. Byla to děsná zátěž s nejistým výsledkem. Jak dlouho tělo vydrží? Jaké orgány budou selhávat?“ ptala se tehdy maminka.

Neviděla jsem světlo na konci tunelu

Holčičku trápily neustálé sepse vývodu (otvor potřebný pro dialýzu). Při dialýze se jí rychle měnil krevní tlak. „ Byla jako hadrová panenka. Nosila jsem ji na rukou, vozila na kočárku. Neměly jsme v té době ještě auto. Byla to bezmoc,“ popisuje dál maminka.  „Někdy jsem byla zoufalá, neviděla jsem světlo na konci tunelu. Pak jsem viděla to malé dítě, jak statečně bojuje s takovou nepřízní osudu a zase jsem se zvedla a šla dál,“ říká paní Lišková.

Sepse ji málem zabila

Když bylo Nelle osmnáct, objevila se možnost domácí hemodialýzy. Jenže dívka dostala obrovskou sepsi, největší ve svém životě.

„Byla v takovém stavu, že mě nepoznávala, nechtěla už žít. Šest týdnů bojů, ale ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ji dali dohromady,“ popisuje paní Božena.

Konečně na domácí dialýze!

Dnes je Nella registrovaná na interním oddělení VFN na pražském Strahově a na domácí dialýze žije už rok a půl. „Má 45 kilo, před dvěma roky vážila pouhých 32! Je doma, díky centrálnímu vstupu, který má v tepně na stehně se napojí, kdy tělo potřebuje. Je veselá, radostná, maluje, vyrábí domácí mýdla, dokonce měla i výstavu ve Znojmě,“ má radost maminka, podle níž dnes jezdí do Prahy už jen dvakrát měsíčně.  Pokud nedojde ke komplikacím…

Jiná pomoc není…

Nella má tuto léčbu už nadosmrti, jiná pomoc, aby mohla fungovat a žít, bohužel neexistuje. „ Ale je to nejlepší způsob, k němuž jsme se za devatenáct let bojů o přežití dostaly,“ přiznává maminka a Nella se k ní připojuje. „Jsem šťastná za úplně obyčejné věci, třeba když mi pan doktor dovolil se vykoupat v bazénu, byť jen v neoprenu, nebo když si můžu dát zmrzlinu, smažený sýr, polévku a omáčku a nehlídat tolik, kolik mám vypito. Díky za každý nový den,“ uzavírá statečná slečna.

Rodina shání peníze na auto

Teď maminka s Nellou shánějí peníze na lepší auto, to jejich totiž dosluhuje. Bez něj nemohou dojíždět na pravidelné kontroly do nemocnice, potřebují v něm také převážet nejrůznější pomůcky pro ošetření. Přispět můžete jakoukoli částkou na účet 225192736/0600 u Moneta Bank. 

Nemocnice příběhů pomáhá

Příběh Nelly Liškové je součástí projektu Nemocnice příběhů, který vznikl a pokračuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Na autentických osudech a osobních zpovědích pacientů, lékařů a dalších lidí, kterým se život osudově propojil s VFN, se snaží dodat naději. Všem, kdo potřebují pomoc, léčbu a důvěru. Více příběhů najdete ZDE.

 VIDEO: Svou ledvinu dal známému k transplantaci herec Karel Zima.