Čtyři čeští překupníci byli zadrženi v rámci mezinárodní operace Timur v pátek 13. září na Hodonínsku. Až tam si na ně vyšlápli moravskoslezští kriminalisté. Polských dealerů bylo šest a zatčeni byli v Polsku ve stejný den.

„Češi balili marihuanu pro polské občany, kteří ji odváželi do Polska, kde ji prodávali. V českém gangu působili tři muži a jedna žena ve věku 40 až 60 let,“ sdělil kriminalista Radim Wita.

Základna v Ostravě

Zatčení provedla zásahová jednotka jihomoravské policie. Zajistili více než osm kg marihuany, desítky vzrostlých rostlin konopí, několik aut a skoro milion a půl korun v hotovosti.

Případ si u nás vzala na starost moravskoslezská policie, neboť právě ona gang sledovala. V Ostravě si dealeři zřídili „překladiště“, při nakládání drogových zásilek do Polska zde často měnili auta.

„Dostali jsme tip od polských kolegů, že jeden z polských občanů se chce sejít s českým občanem a nakoupit od něj velké množství marihuany, což se potvrdilo,“ uvedl komisař Pavel Hanusek.

Nakupovali víc, než pěstovali

Český gang se staral polským dealerům o pěstování a distribuci marihuany, Poláci pak zajišťovali na jejich území prodej drogy. Aktivity sledovali kriminalisté měsíc.

„Dá se říci, že česká část gangu byli spíše překupníci než pěstitelé. Marihuanu vykupovali od dodavatelů po celé České republice. Určité množství si ale i sami pěstovali na Hodonínsku,“ dodal Pavel Hanusek.

Do Polska šly stovky kilogramů

Policie předpokládá, že pod rukama českého gangu prošly až stovky kilogramů marihuany. Zatím si vyslechli obvinění za nedovolené nakládání s psychotropními látkami a jedy, které se týkalo 50 kg. Za ty měli inkasovat až 3 600 000 korun.

„Obviněným hrozí tresty v rozmezí 10 až 18 let vězení,“ uzavřel Radim Wita.