Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze už brzy vypnou televizi. Jak se připravit na nové digitální vysílání?

  • Autor: ula - 
    1. 10. 2019
    06:05

    Pokud si svůj život nedovedete představit bez televize, měli byste zbystřit. Na konci listopadu nastanou zásadní změny, které se mohou dotknout i vás. Máme na mysli tzv. přechod ze současného standardu televizního vysílání DVB-T na nový standard DVB-T2. Tato změna se týká všech, kteří televizi sledují pomocí klasické antény. Po přechodu na DVB-T2 už některé televizory nebudou schopny přijímat bezplatné pozemní vysílání jako doposud. Co když je to i váš případ?

  • 1.Proč k přechodu dochází

    Podle srpnového průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz sleduje televizi 85 % českých domácností. 53 % z nich využívá bezplatné pozemní vysílání, a právě jich se přechod na DVB-T2 týká.

    V současnosti probíhá televizní vysílání na stejných frekvencích jako bezdrátový internet v mobilních telefonech. Frekvenční pásma samozřejmě nejsou nafukovací, takže je potřeba je uvolnit tak, že se televizní vysílání pustí po jiné cestě nazvané DVB-T2. Tato nová cesta ale bude vyžadovat speciální přijímače – televizory nebo set-top boxy podporující DVB-T2.

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia.cz

  • 2.Koho se přechod týká

    Pokud patříte mezi ty, kteří televizní signál přijímají přes klasickou (pozemní) televizní anténu, přechod na DVB-T2 byste řešit určitě měli. Jinak skutečně hrozí, že přijdete o televizní zprávy, seriály i všechny své oblíbené pořady. Je tedy nutné mít buď televizor nebo tzv. set-top box, který podporuje vysílání v DVB-T2.

    Jestliže namísto klasické pozemní antény využíváte kabelovou televizi, satelit anebo internetovou televizi IPTV, přechod na DVB-T2 se vás vůbec netýká a nic se pro vás nemění. Nezapomeňte však, že musíte i nadále platit koncesionářské poplatky, ať už máte klasickou anténu, kabelovku, satelit či IPTV.

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia

  • 3.Kdy k přechodu dojde

    První budou na řadě Praha a Středočeský kraj, kde přechod začne koncem listopadu, diváci na jižní Moravě mají čas až do května příštího roku. „27. listopadu vypne Česká televize pozemní vysílání v současném standardu DVB-T na pražských vysílačích Žižkov a Cukrák. Tím odstartuje celorepubliková vlna přechodu na nový standard DVB-T2, která bude postupovat z Prahy přes střední Čechy, západní Čechy až po jižní Moravu. K úplnému vypnutí starých vysílačů by mělo dojít do konce června příštího roku, kdy už bude dostupný pouze nový standard DVB-T2,“ vysvětluje Lukáš Kaňok, specialista na telekomunikace z portálu Ušetřeno.cz.

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia

  • 4.Kdy je nutné pořídit nový televizor

    Důležité je, aby váš televizor podporoval nejen signál DVB-T2, ale zároveň i kodek HEVC či H.265. Jde o formát komprese video signálu, ve kterém funguje české vysílání DVB-T2. Tyto technické informace najdete v manuálu k televizoru nebo na krabici, pokud jste si ji schovali. Drtivá většina televizorů vyrobených v posledních dvou letech je už na nový typ vysílání připravena. Máte-li však doma starší typ televizoru, pak DVB-T2 nejspíš nepodporuje. I přesto není nutné kupovat si nový televizor. Místo něj si můžete pořídit set-top box s tunerem DVB-T2/ HEVC, což je přístroj, který připojíte (nebo si necháte někým z rodiny připojit) ke svému starému televizoru a ten bude díky tomu přehrávat vaše oblíbené pořady i po přechodu na DVB-T2. Nejlevnější set-top boxy seženete v obchodech s elektronikou již za 550 korun.

    Pokud si nejste jisti, zda váš televizor podporuje DVB-T2 a zda má správný kodek HEVC, zkuste ho najít v seznamu televizorů na stránkách www.DVBT2overeno.cz.

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia

  • 5.Pozor na bazarové televizory

    Chystáte se pořídit si kvůli přechodu na DVB-T2 nový televizor? V tom případě si dejte velký pozor na nákup prostřednictvím inzerátů a bazarů. Objevují se v nich nabídky levných přístrojů, které jsou relativně nové a umožňují i příjem DVB-T2. Problém je, že nepodporují zmíněný kodek HEVC/ H.262, takže by vám takový televizor byl k ničemu. Podobných inzerátů před Vánocemi ještě přibude, protože se lidé budou starých televizorů narychlo zbavovat.

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia

  • 6.Není třeba měnit anténu

    Pro příjem DVB-T2 vysílání nemusíte měnit stávající televizní anténu. Žádná speciální anténa pro DVB-T2 neexistuje, jde pouze o trik některých obchodníků. Pouze v případě, že bydlíte v bytovém domě a máte společnou televizní anténu, bude zapotřebí vyměnit určité drobné části. O to by se ale měl postarat správce celého domu, nikoli vy. 

    Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? Přechod na DVB-T2 – na co se připravit? | Profimedia

  • 7.Co přechod na DVB-T2 divákům přinese

    Nejvýraznějším přínosem přechodu na DVB-T2 je kvalitnější obraz v tzv. vysokém rozlišení (HD), ve kterém budou například vysílány všechny stanice České televize. Díky přechodu mohou také diváci využívat technologii HbbTV (hybridní televize), která propojuje klasické televizní vysílání s internetem. Pokud si tedy připojíte (nebo necháte připojit) televizor k internetu, dostanete se do archivu televizních pořadů a různých videoték s filmy, seriály a dalšími pořady, které si budete moci přehrát, kdykoli chcete. Služba HbbTV je dostupná přes červené tlačítko na dálkových ovladačích televizorů.

     

Zobrazit celou diskusi