Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Greta potřebuje přes držku,“ pobouřil muž z ČSSD. Klausova zrzka má rodiče za hyeny

Aktualizováno -
27. září 2019
11:20
Autor: simao - 
27. září 2019
10:39

„Měla projev jak Goebbels, ale jinak je ok... Čím dál tím víc souhlasím s Hanákem, že by potřebovala přes držku.“ Tento příspěvek uveřejnil na facebooku tajemník chomutovské ČSSD Petr Troníček. Blesk Zprávám potvrdil, že je autentický. V záplavě českých reakcí na projev Grety Thunbergové, které si často neberou servítky, se však přece jen vymyká. Ostré jsou ale i ty od Václava Klause či „zrzky od Klausů“, kteří svorně šijí do Gretiných rodičů.

Českých reakcí na značně emotivní projev Grety Thunbergové na klimatické konferenci v New Yorku se sešla celá řada. Některé byly ráznější, jako ty z ODS či exprezidenta Václava Klause a bývalé členky ODS Zuzany Majerové Zahradníkové, jiné umírněnější a s pochopením k tomu, že před světovou veřejnost vystoupila se svým apelem 16letá dívka s aspergerem.

Člen ČSSD a tajemník chomutovské buňky Petr Troníček, který se na svém profilu chlubí třeba selfie s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem, na sebe upozornil na facebooku příspěvkem, který patřil mezi ty rázné. S odvoláním na dřívější vyjádření prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka totiž uvedl, že by Greta zasloužila „přes držku“.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Hanák v červnu pronesl: „Velké myšlenky jsou dobré na záchranu planety, ale myslím si, že když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu.“ Později se za svá slova omluvil.

Na kontroverzní status Troníčka upozornil mj. bývalý europoslanec Pavel Telička (Hlas), který uvedl: „Prosím ČSSD o upřesnění, zda se opravdu jedná o funkcionáře její strany.“

Troníček z ČSSD Blesk Zprávám v pátek vzal telefon, aby nejprve potvrdil, že aktuální příspěvek je skutečně od něj. „Ano, je,“ uvedl stručně. Na dotaz, co říká na kritiku, která se na něj snesla na sociálních sítích, se však už kvapem rozloučil: „Nezlobte se, já se k tomu vyjadřovat nebudu, na shledanou.“ A zavěsil. 

Pehe: 16letá holka dráždí „chlapáky“

Politolog Jiří Pehe komentoval na twitteru Troníčkova slova připomínkou severočeského rebela, poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD): „Ve straně, která se neumí zbavit Foldyny, je Troníček logickým úkazem... Už od posedlického fackování Wagnera a Grulicha v ČSSD řeší věci ′chlapsky′, takříkajíc ′na férovku′, i když občas něco pronesou o rovnosti pohlaví. Nějaká šestnáctiletá holka nemá co tyhle chlapáky dráždit,“ napsal Pehe.

Právě Foldyna ustál nedávno hlasování o svém vyloučení z ČSSD a jako jediný poslanec ČSSD ve čtvrtek hlasoval proti podpoře ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, ostatní členové poslaneckého klubu se buď zdrželi, nebo nebyli přítomni.

Foldyna se se Zemanem shoduje v mnohém. A to i v hodnocení švédské aktivistky. Zeman o Gretě Thunbergové opakuje, že jde z jeho pohledu o hysterku.

Uvedl to i v nedělním dílu pořadu S prezidentem v Lánech. Ve čtvrtek pak na TV Barrandov ke Gretě zopakoval: „Teď se možná někdo urazí a omlouvám se za to, ale já Gretu Thunbergovou pokládám za hysterku a domnívám se, že by se měla vrátit do školy.“ Ke klimatické konferenci pak uvedl, že jde podle něj o bublinu, která rychle splaskne.

Babiš: Teatrálnost, agresivita, hysterie

Zeman prý souhlasí s Andrejem Babišem (ANO), který dle Zemana „mluvil o jakémsi druhu náboženského fanatismu v souvislosti s globálním oteplováním a různými klimatickými konferencemi.“  

Babiš při projevu na Valném shromáždění OSN Gretu zmínil také. „Greta Thunberg má mnoho zajímavých postřehů. Přesto si nejsem jistý, že emocionální, teatrální či hysterická, někdy dokonce až agresivní řeč vede k racionální diskusi. A je to od ní nespravedlivé zobecnění, že nikdo nic nedělá. To není pravda. Mnoho z nás dělá, co jsme slíbili v našich závazcích. A Greta by to měla rozeznávat. Jinak její vystoupení ničemu nepomůže,“ uvedl Babiš.

Klausova zrzka: Rodiče Grety jsou hyeny

Mezi ostré kritiky Gretina vystoupení se zařadila na facebooku i nezařazená poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která s Václavem Klausem mladším spoluzaložila Trikolóru. Z projevu Thunbergové ji prý „běhal mráz po zádech“.

„Jako máma dvou synů jsem viděla nešťastnou, zlobou pokřivenou tvář dívenky a slyšela zoufalé volání o pomoc. Bylo mi jí opravdu líto...,“ napsala poslankyně.

A vznesla i palčivou otázku: „Kdo je v prvé řadě zodpovědný za její dětství a ukradené sny? Kdo, namísto odborné psychiatrické pomoci, žene dítě trpící kombinací Aspergerova syndromu, obsesivní kompulzivní poruchy a selektivního mutismu, do náruče velice bolestného konce, který opravdu nemusí zvládnout? Pro pár zlaťáků slávy... Její vlastní rodiče. Kdybych nevěděla, že hyeny jsou jedny z nejpečlivějších matek, nazvala bych je tak. Jsou to pro mě však bezesporu hyeny lidské.“

Klaus starší: Ať zakročí sociálka

Exprezident Václav Klaus pak dokonce míní, že by proti Gretiným rodičům měla zakročit sociálka. „Greta je oběť fanatiků klimatického alarmismu a není k ní důvod se vyjadřovat. Je to ještě dítě a vůči jejím rodičům by měl zakročit norský Barnevernet. Musím se spíše vyjádřit k člověku, který ji do OSN pozval, což je António Guterres. Ten býval docela normálním ministerským předsedou Portugalska a já jsem s ním nejednou mluvil. Teď se ale asi zbláznil, a bohužel nejen on,“ uvedl v reakci zveřejněné na stránkách svého Institutu.

Jeho syn Václav Klaus mladší parodoval ve čtvrtek Gretina slova ve Sněmovně, když se řešila ústavní žaloba na Miloše Zemana.„Ukradli jste mi moje dětství, moje sny a teď jste mi ukradli i celé odpoledne,“ postěžoval si a pokračoval: „Kdy tady sledujeme plejádu vystoupení, která se liší na lidi, kteří prezidenta Zemana nemají rádi, mají s ním politické souboje, a na lidi, kteří z levicové strany spektra ho rádi mají.“ 

Již dříve přitom Klaus junior uvedl: „Nemyslíme si, že evropskou potažmo světovou průmyslovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami.“ 

Kritika „třídní šprtky“


Grety se naopak zastala třeba organizace Greenpeace ČR s narážkou na to, že se dospělí snaží ponížit dítě.

Vzkaz pro kritiky si připravil i „pan Trabant“, tedy cestovatel Dan Přibáň. „Kritika Grety ze všeho nejvíc připomíná partu puberťáků obouvajících do třídní šprtky,“ míní. „Kritizujte ji, to je zcela v pořádku, ale zkuste to dělat alespoň na její šestnáctileté úrovni, ale ještě lépe na úrovni dospělých lidí, kteří si nepotřebují zvedat sebevědomí na malé holce,“ uvedl v pátek na facebooku.

Příspěvek Greenpeace ČR na obranu Grety Thunbergové, čelící kritice po emotivním projevu na klimatickém summitu v New Yorku Příspěvek Greenpeace ČR na obranu Grety Thunbergové, čelící kritice po emotivním projevu na klimatickém summitu v New Yorku | Facebook

rout ( 2. října 2019 14:50 )

Nechápu, proč psychiatr musel rezignovat. To už se zase smí říkat jen oficiálně uznávaný názor? Sama matka Malena píše, jaké strádání s duševně nemocnýma dětma má,jakou krizí musela projít , jaká šílená přání musela plnit . Sama jako mladá trpěla bulimíí, takže duševní nemoci mají v rodu. Mít hned dvě těžce nemocné děti myslím nesouvisí s tajícím ledovcem . Ale svést rodinné prokletí na klimatologii nevyl špatný nápad.

CCTV-EPS-GHZ ( 2. října 2019 13:59 )

Mongoloid jeden!
To nevi že nam umřel Gott?

tekyla ( 2. října 2019 13:51 )

kvuli té pí.e musel razignovat psychiatr jen proto že řekl svuj názor na to jelito!!! to je demokracie hovad!!

hejhej ( 29. září 2019 21:12 )

Přes držku potřebují dostat především její rodiče.
Někdo tu holčinu, trpící autismem zmanipuloval a napsal ten pamflet.

luder ( 28. září 2019 19:00 )

Rána pro Gretu!

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/Ra­na-pro-Gretu-Pro-PL-promluvil-expert-na-klimaticke-zmeny-Zazalovat-Greenpeace-Klimatickou-krizi-zpusobuji-aktiviste-Hrozi-nam-konec-Vymakana-dezinformacni-kampan-597659

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa