Význam kultovní videohry Doom nelze zpochybnit. Vždyť se po jejím vydání dokonce začalo přezdívat střílečkám z první osoby doomovky, než se zaběhl termín FPS (first person shooter). Hra se dočkala několika pokračování, datadisků, konverzí, rebootu a letos vyjde nejnovější díl Doom Eternal. Čekání na něj si můžete zkrátit zahráním prvních tří dílů, které vyšly na všechny aktuální konzole.

První Doom

První díl započal kult a stal se ihned po prvotním vydání v roce 1993 klasikou. Dodnes má vtahující hratelnost, skvělý zbrojní arzenál čítající kousky jako motorovou pilu, brokovnici, rotační kulomet, plazmovou pušku nebo legendární BFG9000 (zkratka pro Big Fucking Gun), parádní level design a spoustu obsahu. To vše přitom oceníte i v roce 2019. Je k neuvěření, jak tato hra nestárne.

Doom pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Kombinace akce, brutálního násilí a hororových prvků funguje stále na jedničku. Monstra jako Imp, létající Cacodemon, nebo ohnivá lebka Lost soul jsou stále děsivá. Příběh v Doom prakticky neexistuje, ale dozvíte se, že monstra přišla z pekla na Mars, kde se nacházíte. Úrovní je habaděj, protože jde o kompletní edici hry včetně dodatečné kapitoly The Flesh Consumed s 9 velkými levely.

Retro na úrovni

Doom má nyní full HD rozlišení, i když obraz není ve fullscreenu. Okraje po stranách jsou však minimální. Hra běží v netradičních 35 snímcích za sekundu, což je ale pro retro titul více než dostatečné. Obě technické specifikace platí i pro Doom II. Stejně jako možnosti multiplayeru. Oba díly lze hrát na rozdělené obrazovce až ve 4 lidech. Zvolit lze kooperaci i deathmatch. Chybí však online hra.

Doom pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Cena je přitom stejně jako u dvojky pouhých 136 Kč! Ta s podtitulem Hell on Earth vyšla v roce 1994, odehrává se ne Zemi a je hodně podobná originálu. Nabízí však významný přírůstek do zbrojního arzenálu, kterým je dvouhlavňová brokovnice. Kosit s ní nepřátele je nádhera. Přibyli také noví protivníci včetně raket pálícího kostlivce Revenanta nebo obřího mechanického pavouka Arachnotrona.

Doom II: Master Levels

I Doom II je přítomný v rozšířené edici, která obsahuje vydatný přídavek Master Levels. Jde o 20 velkých úrovní vytvořených fanoušky, ale pod dohledem tvůrců. Oba první díly mají dodnes parádní ovládání, které sedne do rukou, byť v něm nelze volně mířit. Jen škoda, že chybí temný soundtrack, který byl přítomný pouze u PlayStation 1 verze. Ten byl prostě nejlepší.

Doom II pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Na Doom 3 museli fanoušci čekat dlouhých 10 let. Čekání se však vyplatilo. Třetí díl je však úplně jiný než oba předchozí. Je totiž lineárnější, pojatý filmověji a zaměření na horor je silnější než kdykoliv předtím. Nechybí ani děsivé lekačky. Hra také buduje atmosféru pohybem v temnotě, kde se neobejdete bez baterky. Odehrává se opět na Marsu, kde byla otevřena brána do pekla.

Doom 3 je pravý horor

Vrátila se celá řada nepřátel včetně zombií, Impů nebo Hell Knightů. Pinky Demon ale vypadá zcela jinak. Chodí po čtyřech a je mnohem děsivější. Takoví pekelní andělíčci Cherubové jsou také neméně strašidelní. Přítomný je také celý zbrojní arzenál v obměněné podobě vyjma dvouhlavňové brokovnice. Z novinek potěšily granáty, přesná automatická puška a démonická Soul Cube.

Doom 3 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

I Doom 3 je přítomný s dodatečným obsahem známým z BFG Edition. Datadisk Resurrection of Evil je velmi významný. Nabízí až 7 hodin kampaně, více akce a nové zbraně. Návrat zahlásila dvouhlavňová brokovnice, což potěšilo fanoušky. Zajímavý je i Grabber, což je variace Gravity Gunu z Half-Life 2, s níž lze zvedat předměty. Artefakt v podobě srdce zase dokáže mimo jiné zastavit čas.

Třetí Doom je logicky nejhezčí

Dalším přídavkem je The Lost Mission, což je asi tři hodiny trvající záležitost zabývající se osudem Bravo jednotky. Multiplayer u trojky chybí úplně. Doom 3 vyšel podstatně později, takže jeho grafika je výrazně propracovanější. Tvůrci si umně hráli s osvětlením a částicemi. I modely postav dodnes vypadají vcelku k světu. S prostředním je to trochu horší. Na PS4 Pro hra běží v až 4K rozlišení s 60 fps.

Fotogalerie
80 fotografií

Cena trojky je 269 Kč, což je více než u prvních dvou dílů, ale stále je to málo. Všechny tři hry si přitom dnes užijí herní veteráni i mladší hráči. Vydání pro nové konzole jim to umožní v parádní kvalitě a za hubičku v nejlepší možné kvalitě. Doom si dodnes drží kultovní status a patří k herním sériím s nejvyšší kvalitou. A něco mi říká, že nadcházející Doom Eternal pověst brutální a krvavé sáze nezničí.

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Tři kultovní FPS ve vylepšeném hávu
Parádně hratelné i dnes
Kompletní edice všech titulů
Multiplayer u Doom a Doom II
Krásná cena

Minusy:
Chybí online multiplayer

Infobox
Datum vydání: 26. červenec 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch
Cena: 136, 136 a 269 Kč
Výrobce: id Software, Bethesda Softworks a Panic Button
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry