Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z pohádky na dno. „Zázračné dítě“ Lukáš Hakoš (†31) dlužil miliony, zůstala po něm malá dcerka

Proč podnikatel Hakoš (†31) spáchal sebevraždu? Dlužil desítky milionů, přesto si půjčoval dál
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: tva, trm - 
28. září 2019
16:12

Měl pověst „zázračného dítěte“, které si už jako malý kluk psalo se šéfem Microsoftu Billem Gatesem. Jako teenager začal vydělávat první velké peníze, jeho firma Clever Monitor spolupracovala s giganty jako BVLGARI nebo BMW. Jenže pak se něco zadrhlo a společnost se dostala do potíží a její zakladatel Lukáš Hakoš spáchal sebevraždu. Po muži z Mostu zůstala manželka a roční dcerka. A dluhy. Blesk Zprávy zjistily, že potíže Clever Monitor naplno propukly na začátku letošního roku. Společnost neplatila zaměstnancům ani dodavatelům, do insolvenčního řízení se přihlásily desítky subjektů.

Ještě v roce 2015 byl ambiciózní byznysový projekt přitom slušně rozjetý. Tehdy do společnosti s názvem Gemliot vstoupil významný strategický partner – webová agentura FG Forrest. Krátce poté byla firma přejmenována na Clever Monitor.

Zejména z úst Hakoše poté zaznívaly samé dobré zprávy. Klienti jako BMW, NASA, luxusní značka BVLGARI nebo londýnské letiště Heathrow se podle slov softwarové společnosti jen hrnuli. V roce 2016 navíc Hakoš oznámil zařazení své firmy mezi pět celosvětových ESP (Email Service Provider) partnerů společnosti Google. 

I přes dluhy firma otevírala pobočky v Dubaji

Z účetní uzávěrky Clever Monitoru vyplynulo, že firma byla v provozní ztrátě dva miliony korun. O rok později už to bylo dokonce sedm milionů. Navzdory tomu ke konci roku 2017 byla schopna otevřít pobočky ve Spojených státech, Německu nebo Dubaji.

Do silně neziskové společnosti v roce 2018 vstoupil fond Startec Ventures (dříve investiční fond KKIG). Ten za 35procentní akciový podíl zaplatil 30 milionů korun. Zbytek byl rovným dílem, který činil 21,7 procent, rozdělen mezi Hakoše a další dva investory.

Ve stejném roce Clever Monitoru poskytl třímilionovou půjčku i litoměřický podnikatel a šéf spediční společnosti Cargonet Pavel Novák. Nebyl však sám – firma byla už v té době silně předlužená (údajně měla napůjčováno přes 68 milionů korun) a Hakoš měl z Nováka půjčku „vymámit“ prostřednictvím úmyslně zkreslených a nadhodnocených účetních výkazů. V lednu 2019 proto podnikatel podal na zakladatele softwarové firmy trestní oznámení pro podvod.

Rizikové dluhopisy nepomohly

V únoru se Clever Monitor rozhodl vstoupit na trh firemních dluhopisů. Jejich emise činila objem 100 milionů korun a navíc byly nekryté. V květnu tak bylo proti firmě zahájeno insolvenční řízení. A to na návrh bývalých zaměstnanců, kteří se dožadovali nevyplacených mezd. Dlužník se však snažil ze společnosti vyvést majetek do účelově založené firmy Clever Aim SE, čemuž nakonec zabránil soud.

Podle vyjádření předběžného insolvenčního správce Hakoš téměř nespolupracoval, ale hlavně firma neměla prakticky žádný majetek. Na účtech v bance zůstalo jen 201 korun.

Konec původně pohádkového příběhu o nadaném podnikateli přišel v září. Podle serveru Info.cz, který se odvolává na tři zdroje, spáchal Lukáš Hakoš sebevraždu. Zůstaly po něm manželka Helena a roční dcerka Emily.

T54d67 ( 29. září 2019 20:42 )

Zdejší komentující, jste ta nejodpornejší lůza co může být. Nechápu, že vůbec dovedete ovládat klávesnici. Sami byste kradli a podváděli, jenže jste tak hloupí, že byste nezvládli ani to. Ubožáci... Poctivci z nouze.

kuropatka ( 29. září 2019 04:14 )

Nemam slov

XLADI ( 28. září 2019 22:40 )

Nebude jen už nebude dál tahat z lidí prachy. I když asi by mu na to už nikdo neskočil tak to zabalil. Ušetřil státu prachy za soud a vězení. Na fotkách vypadá jak pojišťovací agent OVB

forrtyn ( 28. září 2019 21:35 )

Bohužel ani pan Novák, ani dotyční zaměstnanci ani další investoři už neuvidí ani korunu... A roční holčička už nikdy neuvidí tátu...

viho ( 28. září 2019 21:25 )

V EU se dnes už v podstatě bez dotací podnikat nedá. Většina firem je nezisková a přežívají jen ty, které dosáhnou na státní peníze v podobě různých dotací, které stát nuceně vybere od lidí. Proto Andrej Babiš tak mohutně prorůstá do struktur státu, aby si zajistil odklon státních peněz do svých firem.

Zobrazit celou diskusi