Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Komunistická Čína slaví 70 let: Velký Mao, vojenská přehlídka, balónky i významné mlčení

Autor: blv/čtk - 
1. října 2019
07:55

Čína si připomíná 70 let od chvíle, kdy Mao Ce-tung oznámil založení Čínské lidové republiky, a definitivně tak potvrdil vítězství komunistické strany v zemi. V úterý byly tak v Pekingu tisíce vojáků a stovky vozidel, letadel a raket při masivní ukázce vojenské síly. Prezident Si Ťin-pching ve slavnostním projevu prohlásil, že nic nemůže ohrozit postavení Číny ve světě a pokrok čínského lidu. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou „diktaturu“, zatímco v Hongkongu pokračují protesty.

Čínská armáda v Pekingu předvedla své nejmodernější technologie, napsala agentura AP. Ukázala mimo jiné mezikontinentální balistickou střelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41), která je údajně schopna nést až deset jaderných hlavic a která by dokázala zasáhnout kterýkoli cíl v USA. Před zraky čínských politiků shromážděných na tribuně na náměstí Tchien-an-men také prošlo 15 000 vojáků, zatímco přihlížely tisíce diváků s čínskými vlajkami.

„Žádná síla nemůže otřást statusem naší skvělé rodné země a žádná síla nemůže zastavit pokrok čínského lidu a čínského národa,“ řekl prezident Si. Vojenskou přehlídku sledoval z jižní části náměstí, tedy ze stejného místa, odkud Mao Ce-Tung 1. října 1949 vyhlásil oznámil založení Čínské lidové republiky. Nynější nejvyšší čínský představitel podle americké televize CNBC ve zhruba desetiminutovém projevu nejmenoval žádnou jinou zemi a zdůraznil, že Čína bude usilovat o mírový rozvoj.

Si se naopak vyhnul všem kontroverzním tématům, včetně černých okamžiků novodobé čínské historie, jakými byly například katastrofální hladomor na přelomu 50. a 60. let nebo krvavé potlačení prodemokratických demonstrací v Pekingu v roce 1989.

Po vojenské přehlídce následoval průvod alegorických vozů, které znázorňovaly například technologický pokrok Číny nebo „demokracii a vládu práva“. Další z vozů pak nesl obří portrét prezidenta Si.

Tchajwan odsoudil Čínu jako diktaturu

V průvodu jel také vůz znázorňující ostrov Tchaj-wan, který se ocitá pod rostoucím ekonomickým a diplomatickým tlakem Pekingu. Tchajwanská nezávislá vláda v úterý odsoudila Čínu jako diktaturu, která představuje hrozbu pro mír a snaží se hledat ospravedlnění pro vojenskou expanzi.

Jako pocta sedmi dekádám od založení státu bylo do vzduchu vypuštěno také 70 tisíc holubic a 70 tisíc balónků.

V osm večer místního času (14:00 českého času) Peking čeká hodinu dlouhá umělecká show, která vyvrcholí mohutným ohňostrojem. Oslavy se budou z hlavního města živě vysílat v 70 kinech po celé zemi, úřady slibují zajištění co nejkvalitnějšího obrazu i zvuku.

Mdloby-na-tebe ( 1. října 2019 11:04 )

Meli by jsme byt součástí Číny a ne EU !

Zobrazit celou diskusi