Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonale uklizeno za pár minut? Ano! Vyhnout se ale musíte těmto chybám!

/
  • (iStock)
    1. března 2024 ● 04:00

    Asi každý by chtěl mít stále krásně čistou a uklizenou domácnost. Jen uklízení bývá často časové náročné a nijak zábavné. A místo domácích prací si dokážeme představit tisíc věcí, které byste dělali raději. A tak chceme mít úklid co nejdříve za sebou. Jenže někdy si sami práci zbytečně komplikujeme. Jaké čistící zlozvyky děláme nejčastěji?

    Pokud uklízení nepatří mezi vaše oblíbené aktivity, přejete si jediné, abyste všechny nutné činnosti s ním spojené zvládli rychle a co nejlépe. Bohužel úklidové návyky, které už roky praktikujete, nemusí být tak efektivní, jak jste si mysleli. Napravte časté chyby, které většina z nás při úklidu dělá, a hned se vám bude doma žít lépe...


  • 1.

    Nemáte systém a uklízíte chaoticky

    Autor: iStock

    Nejčastější chybou, kterou při úklidu děláme, je špatná organizace a systém práce. Už naše praprababičky věděly, že musí uklízet vždy odshora dolů, aby prach nepadal na již uklizená místa. Takže nejdříve skříně a lustry, potom vše ostatní!

     

  • 2.

    Máte špinavé prádlo na jedné hromadě

    Autor: iStock

    Trávíte před každým praním dlouhou dobu než oblečení roztřídíte? Ušetřete si spoustu času a pořiďte si minimálně jeden koš na špinavé prádlo navíc. Pokud vám to místo dovolí, klidně můžete přidat další, každý v jiné barvě. A koše dobře označte, podle toho, zda to bude koš na tmavé prádlo či světlé, nebo třeba sportovní. Pak už jen zbývá naučit členy rodiny, aby prádlo třídili už při vhazování. Uvidíte, že to náramně oceníte.

     

  • 3.

    Myjete okna za slunečného dne

    Autor: iStock

    Je jasné, že v zimě nebo za deště se do mytí oken nikomu nechce. A tak čekáte krásný sluneční den v domnění, že tak budou podmínky ideální a výsledek bud nejlepší. Ale to je ve skutečnosti velká chyba. Pokud totiž bude na okna pražit sluníčko, můžete si být jistí, že na nich díky rychlému vypařování vody zůstanou šmouhy. A tak se vám práce může pořádně protáhnout. Vyberte si tedy raději den, kdy je pošmourné počasí. Začněte tím, že očistíte okno, rám i parapet smetáčkem, abyste se zbavila prachu a jiných nečistot. S mytím pak rozhodně začněte u okenních rámů a teprve pak se věnujte sklu. V opačném případě byste si následným mytím rámů čisté tabulky pravděpodobně opět zašpinila.

     


  • 4.

    Čistíte špinavou vodou nebo pomůckami

     

    Autor: iStock

    Pamatujete si, kdy naposledy jste vyprali prachovku či vydezifinkovali houbičku na mytí? Špinavé hadry, mopy a plný sáček ve vysavači vám práci rozhodně neušetří. Pokud nebudete pravidelně čistit i své úklidové pomůcky, budete muset pracovat tvrdě a mnohem déle, aniž byste však viděli nějaké výsledky. A pokud už jsou vaše úklidové opotřebované, zbytečně nešetřete a vyměňte za nové, které vám udělají mnohem lepší službu.

     


  • 5.

    Stříkáte čisticí prostředky přímo na povrch, který čistíte.

    Autor: iStock

    Některé povrchy jsou citlivé a při jejich pečlivém čištění můžeme způsobit více škody než užitku. A to tehdy, když je přímo postřikáme čisticím prostředkem. Ten může být příliš agresivní a zanechat ošklivé skrny. Sprej totiž nastříkáte nerovnoměrně a nadělá fleky,  vrstva se usadí na nábytku a ten pod tíhou opakovaného postupu postupně začne ztrácet původní lesk a barvu. Stříkání čisticích prostředků na povrch navíc uvolňuje více čisticího prostředku do vzduchu, což může dráždit lidi s astmatem nebo alergiemi. Čisticí přípravky proto nikdy nestříkáme přímo na jejich povrch, raději je nejprve naneseme na hadřík či houbičku a tou pak daný povrch zlehka otřeme.

     

  • 6.

    Špatně luxujete

    Autor: iStock

     

    Další chybou, kterou si zbytečně přiděláváme práci a ztrácíme drahocený čas je nesprávné luxování. Máte například správně nastavenou výšku hubice vysavače při přechodu z koberce na běžnou podlahu? Některé spotřebiče to dělají automaticky, ale pokud ten váš mezi ně nepatří, nezapomeňte to udělat vždycky ručně. Kartáče na pevné podlaze jen prach a nečistoty rozvíří, místo aby je rovnou vysály. Uvidíte obrovský rozdíl. Nevysáváte koberec v obou směrech? To je též velká chyba. Když budete jezdit jen v jednom směru, nikdy z něj neodstraníte zdaleka všechny nečistoty a prach. Schovávají se totiž někdy hluboko a z obou stran vláken. Nejlepší je jedno a to samé místo přejet několikrát vždy v obou směrech. A do třetice další velmi častá chyba: Pokud vyměňujete sáček ve vysavači, až když kdy přetéká obsahem a prachem až k prasknutí, výrazně ztěžujete práci. Nikdy byste neměli využívat jeho maximální kapacitu. Na sací výkon vysavačů má totiž zásadní vliv volné proudění vzduchu ve vysavači, které znemožňuje právě plnost prachových sáčků. Pokud tedy máte přeplněný sáček, nejenže bude luxování méně účinné, ale také se u něj více nadřete. Sáčky byste tedy měli měnit už ve chvíli, kdy jsou naplněny přibližně z poloviny.

     

  • 7.

    Předmýváte nádobí do myčky

    Autor: iStock

    Častým nešvarem, kterého se někteří uživatelé myček dopouštějí, je předmývání nádobí. Přitom to není vůbec nutné. Dnešní přístroje a mycí prostředky do nich jsou již tak dokonalé a systém mytí natolik propracovaný, že by si měly poradit takřka s jakoukoliv špínou. Nechte tedy pracovat svého pomocníka a věnujte se něčemu jinému. Jediné, co je potřeba udělat, než nádobí poputuje do myčky, je důsledně odstranit všechny větší kousky jídla. Ale další předmývání ve dřezu je opravdu zbytečné. A jen plýtváte vodou a vaší energií a časem.

     


  • 8.

    Při čištění zbytečně pospícháte

    Autor: iStock

    Při úklidu koupelny jistě také používáte všechny ty úžasné spreje na dlažbu, obklady, vanu i umyvadlo. Dopřejte jim příště ale trochu času, než je začnete stírat. Pokud budou mít v nich obsažené látky šanci začít působit, pomohou změkčit a rozpustit zbytky mýdel, vodní kámen i další skvrny, a vy tak budete potřebovat mnohem méně úsilí i času pro jejich odstranění.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Mirka Nová: Já mám svůj systém na velký jarní úklid, na který si vždycky kupuji na internetových stránkách https://www.uvex-safety.cz ochranné rukavice. S nimi můžu používat všechny čistící prostředky a nemusím se bát o kůži na svých rukou. Díky tomu se z úklidu stala rutina, která je hotová během chvilky a celý dům pořád voní čistotou.

(20. 01. 2024 23:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy