Neprošla dveřmi, kupovala si dvě letenky a hodiny trávila ve fast foodu. Teď je všechno jinak!

Norma v pouhých 25 letech vážila 190 kilogramů.
Foto: profimedia.cz
9. října  2019 
 06:00

Už ve svých pětadvaceti letech Norma Dibrell z Texasu vážila téměř dvě stě kilogramů! Za den byla schopná spořádat i neuvěřitelných třicet tisíc kalorií. Vše se ovšem změnilo, když si zamilovala cestování. Kvůli své váze si musela vždy zaplatit dvě místa v letadle, a jednou ji dokonce ani nechtěli na palubu letadla pustit. Jelikož už měla omezování dost, pustila se do hubnutí a dnes je o více než sto kilo lehčí.

Norma dokázala strávit i hodiny v McDonald's a denně spořádat velké balení nachos. "Celých pětadvacet let jsem své emoce zajídala. Ať už jsem měla dobrou nebo špatnou náladu, vždy jsem si den okořenila nějakým dobrým jídlem," svěřuje se se svou poruchou příjmu potravy Norma. 

Typický den Normy začínal už v šest hodin ráno velkým karamelovým latté, kouskem citronového koláče a croissantem s čedarem a slaninou. V deset hodin následovala svačina v podobě tyčinky Snickers a balení pálivých křupek. V jednu hodinu odpoledne měla k obědu dvě kuřecí čtvrtky s kopečkem rýže a velkou sodovkou. O dvě hodiny později snědla celé balení sušenek Oreo a velký balík nachos.

"V pět hodin odpoledne jsem si dala müsli tyčinku a vypila další velkou sodovku. V sedm jsem vyrazila do McDonald's a objednala si dvacet kuřecích nugetek, BigMac, kuřecí pálivá křidýlka, velké hranolky a opět velkou sodovku," vzpomíná Norma. Nakonec svůj den zakončila například popcornem, kyselými okurkami a mandlemi v čokoládě.

"V práci jsem měla šuplík, kde jsem si schovávala nejrůznější sladkosti a chipsy," tvrdí pětadvacetiletá žena z Texasu, která dokázala denně sníst až neuvěřitelných třicet tisíc kalorií. Norma si začala postupně všímat, že kvůli své váze nemůže dělat obyčejné věci s přáteli, jako jsou chození do zábavních parků, surfování nebo skákání z vodopádů.

"Nemohla jsem jít na horskou dráhu, ale ani nosit podpatky nebo si koupit oblečení, které jsem chtěla," shrnuje Norma negativní vliv obezity na její život. Už po krátké procházce byla vždy unavená a kolikrát se i bála, že při vstupování do nějaké místnosti neprojde dveřmi. Seznam nejrůznějších omezení se prodlužoval, a to až do chvíle, kdy Normě došla trpělivost.

V prosinci 2017 mladá Američanka podstoupila bypass žaludku a na základě doporučení od chirurga, dietologa a psychiatra se rozhodla kompletně od základů změnit svůj životní styl. Nyní se její příjem pohybuje mezi dvanácti sty až patnácti sty kaloriemi denně a základem každého jídla je zdroj bílkovin.

"Cvičím teď pětkrát týdně, a to na běžícím pásu, nebo chodím pěšky. Hlídám si, abych denně splnila deset tisíc kroků," tvrdí Norma. Přes veškerý úspěch je však pro ni obtížné na hubnutí denně myslet. Jídlo má totiž stále ráda, ale dnes už se snaží tělo zásobovat energií, a ne ho bezmyšlenkovitě ničit.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji