Zkušební zatížení bylo provedeno automobilem o hmotnosti asi 3,5 tuny, který přejížděl po jednotlivých částech stropu podzemí. Zespodu společnost rozmístila měřicí body na zhruba dvou stovkách míst. Test odhalil několik kategorií deformace, a to jak malé průhyby do 0,02 milimetru, tak střední a větší v rozmezí od 0,05 milimetru do 0,12 milimetru.

„Vzhledem k naměřeným minimálním deformacím doporučujeme pohyb obyvatel nijak neomezovat a odstranit stávající zábrany v plném rozsahu,” píše se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Lepší než se čekalo

Výsledky testu podle dokumentu umožňují návrat pěších do nyní uzavřené části i použití techniky při rekonstrukci podzemí. Při samotné opravě ale společnost doporučila skladovat materiál či části kyvadla o hmotnosti stovek kilogramů mimo oblast podzemních konstrukcí.

„Statika konstrukce je v mnohem lepším stavu, než se čekalo. Konečně máme data, a ne pouze dojmy. Návštěvníci i skejťáci mohou podstavec pomníku využívat, jak jsou zvyklí. Jsem rád, že místo bude pro lidi nadále fungovat,” uvedl na dotaz ČTK starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Kdy bude místo zpřístupněno, nesdělil.

Stavební úřad rozhodl o uzavření asi 1000 metrů čtverečních plochy. Město nyní plánuje střechu podzemní stavby provizorně podepřít. Jak bude podzemní prostor v budoucnu využit, zatím město nerozhodlo. Proti uzavření plochy protestovali obyvatelé, kteří sepsali petici. Pod ni se podepsalo několik tisíc lidí.

Fotogalerie
7 fotografií