Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalifornie v plamenech: Hasiči marně bojují se stovkami požárů, lidé jsou bez proudu

Autor: ČTK, tsv - 
11. října 2019
12:39

V Kalifornii hoří na 275 místech lesy, plameny šíří silný vítr a oheň už zasáhl severní okraje Los Angeles. S odvoláním na hasiče to dnes uvedla agentura AP. Policie nařídila v obcích severně od největšího kalifornského města evakuaci. Na rozsáhlém území severní Kalifornie hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení.

Už v minulých dnech místní energetická společnost Pacific Gas & Electric odpojila od proudu 730.000 domácností, aby předešla riziku nových požárů. Polovině z nich už byla dodávka elektřiny obnovena, nicméně statisíce lidí se stále musejí obejít bez proudu.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom energetickou firmu obvinil, že po léta zanedbávala péči o rozvodnou infrastrukturu, která teď není schopna živelním pohromám odolat. Přerušení dodávky proudu nevylučuje ani společnost Southern California Edison, která varovala, že bez elektřiny by se mohlo v krátké době ocitnout dalších 173.000 domácností. 

O příčinách požárů se informace hasičů nezmiňují. Podle AP jsou ale některé nepředvídatelné. V okrese Riverside řidič sběrného vozu nekontrolovaně vysypal na skládku doutnající směsný odpad v obavě, že mu shoří auto. Oheň se rozšířil přes vyschlou vegetaci do blízké obce, kde zlikvidoval několik desítek domů.

Zobrazit celou diskusi