Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim vyvíjí vražednější zbraň, než je atomovka. Peníze na vývoj KLDR „ukradla“

Autor: tva, ČTK - 
13. října 2019
12:38

Severní Korea se podle informací agentury AP pustila do vývoje nové smrtící zbraně, která je schopna usmrtit minimálně stejný počet lidí jako jaderná bomba. OSN informovala, že peníze na její výzkum severokorejský režim získal nekalými kybernetickými operacemi, kterými zasáhl několik mezinárodních finančních institucí.

Agentura AP uvedla, že má jít o částku kolem dvou miliard amerických dolarů (téměř 47 miliard korun). Profesor Jeremy Straub ze státní univerzity v Severní Dakotě se obává, že by kyberútoky KLDR mohly vést k vyhrocenému boji se západními mocnostmi na poli atomových zbraní.

OSN vyšetřuje nejméně 35 případů nelegálních machinací s peněžními prostředky v 17 zemích. Mezi oběti takového jednání patří nejčastěji země jako Kostarika, Gambie, Guatemala, Kuvajt nebo Libérie.

KLDR se zdokonalila, aby byla schopna čelit sankcím OSN

Zasažené země mají obvykle nižší obranné systémy v oblasti informatiky a vlivem toho ponechávají veřejné i soukromé finanční prostředky v oblasti náchylné pro cílené kyberútoky. Naopak nejvyšším stupněm zabezpečení se v této oblasti chlubí Jižní Korea.

Severní Korea pokračuje v práci na svém jaderném programu. Severní Korea pokračuje v práci na svém jaderném programu. | Reuters

Vládnoucí dynastie Kimů se na získávání finančních prostředků pomocí kyberútoků začala soustředit na přelomu uplynulého desetiletí. Původně paradoxně z toho důvodu, aby byla schopna čelit sankcím uloženým Radou bezpečnosti OSN.

Severokorejci ukončili jednání s USA

Ve čtvrtek navíc Severní Korea pohrozila obnovením testů jaderných zbraní a balistických střel dlouhého doletu, které pozastavila v loňském roce. Pchjongjangu se nelíbí, že jeho zkoušku zbraní z minulého týdne odsoudily evropské státy Rady bezpečnosti OSN, a zároveň obvinil Spojené státy, že je k tomuto kroku podnítily.

Severokorejská delegace už minulý týden odešla z rozhovorů se Spojenými státy o jaderném programu KLDR. Jednání ve Stockholmu prý nesplnila očekávání Severokorejců.

zdenekksezvratil ( 13. října 2019 13:01 )

Tohle mongoloidní vzteklé primitivní prase už mělo davno chcípnout. !🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi