Magistrát má podle radního Adama Zábranského (Piráti) asi 650 prázdných bytů, většina je však ve špatném stavu a musí se nejprve opravit. Další byty mají městské části. „Neobávám se toho, že by bytů bylo málo,“ řekl. Současná koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má v programovém prohlášení, že zajistí ubytování pro všechny děti z ubytoven.

Ke společnému memorandu se připojily Praha 1, 7, 10 a 22. V případě Prahy 3 zastupitelstvo memorandum zatím neschválilo, proti se postavila opoziční ODS. Podle Zábranského se nicméně dá předpokládat, že se k dohodě připojí do konce roku.

Dotace a žádosti od rodin

Z memoranda vyplývá například výměna informací nebo spolupráce při vytvoření společného systému asistence pro lidi v bytové nouzi. K tomu účelu město podle Zábranského zažádalo o evropskou dotaci 50 milionů korun, magistrát také vyčlení 50 bytů pro sociální pracovníky. Kromě práce v kontaktních místech by měli pracovníci potenciální žadatele o byty také aktivně vyhledávat a oslovovat.

Rodiny a další lidé v nouzi mohou o byty žádat buď magistrát, nebo městské části. Liší se však pravidla, která jednotlivé radnice pro přidělování sociálních bytů mají. Obvyklý je požadavek mít v dané městské části určitý počet let trvalé bydliště, podle Zábranského některé radnice podmínky zmírňují.

To je případ Prahy 10 nebo Prahy 7. Jak uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě), pro získání bytu tam od letošního roku stačí i takzvaný skutečný pobyt nebo jiná prokazatelná vazba na městskou část. I proto je podle něj podstatná spolupráce radnic mezi sebou a s magistrátem. „V okamžiku, kdy by to dělala jenom jedna městská část, by okamžitě byla zavalena žádostmi odjinud, proto je důležité tuto činnost koordinovat,“ uvedl.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů. Ty by měly sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.