Park Zahrádky, který se nalézá ve Vysočanech v místech bývalé zahrádkářské kolonie, po letech konečně ožívá. Radnice Prahy 9 jej koncem června slavnostně zpřístupnila veřejnosti, která tak v dnešních dnech může využívat plochu o velikosti více než 2,5 hektaru. Nachází se v ulici Pod Spalovnou, nedaleko zastávky U Elektry.

Nový rybník, hrad i rozhledny

„Představou vysočanské radnice je, aby si v parku Zahrádky našla to své každá věková kategorie a zájmová skupina,“ přibližuje mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Dominantou nového volnočasového prostranství je nově vytvořený rybník Zahrádky, hluboký nanejvýše 1,3 metru, který je napájen vodou z Rokytky. „Na březích náhonu a rybníka kvete mokřadní vegetace,“ vysvětlila mluvčí.

Mimo něj si například děti mohou hrát na zdejším nově vzniklém hradě či na tzv. vysočanském Mirakulu s průlezy, visutými mostky, rozhlednami či tobogány. Součástí parku je i přírodní amfiteátr či místa určená k odpočinku. Samozřejmostí je také moderní městský mobiliář.

Co se ještě chystá?

V současné době stálo zbudování parku hlavní město více než 50 milionů korun. Výše investic nicméně nebude konečná, protože park čekají další, spíše však už jen dílčí úpravy. Park je například dosud přístupný především z levého břehu Rokytky, proto se počítá se zřízením tzv. zelené osy se stromořadím, která by park měla zpřístupňovat i z pravého břehu říčky, konkrétně se stanicí metra Kolbenova.

Propojení na Kolbenovu ulici je možné až poté, co budou postaveny bytové domy na soukromých pozemcích, které s parkem sousedí,“ vysvětila Kurková s tím, že by hotovo mohlo být do konce letošního roku. V úvahách vysočanské radnice pak ještě existuje zřízení netradičního dětského hřiště v podobě vodního světa.

Vizualizace připravovaného Parku Zahrádky
Autor: Praha 9