Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu okamžitě odvolal v neprospěch obžalovaného. Cizinec, který je ve vazbě, si ohledně možnosti odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Šestačtyřicetiletý Ruslan B. neuposlechl dopoledne 4. března v Kamenické ulici policejní výzvu, aby vystoupil z auta. Místo toho se rozjel, vjel na chodník a bez snahy zastavit najel na dva chodce, kteří šli před ním. Podle soudu se pohyboval rychlostí zhruba 25 kilometrů za hodinu. Mladší z chodců musel před autem uskočit, spadl a na měsíc skončil v pracovní neschopnosti. Podle soudu obžalovaný tomuto muži ublížil na zdraví, zatímco druhému chodci se nic nestalo, protože stačil uskočit včas.

Cizinec po chodníku ujížděl ještě dalších 60 metrů, poté se dal na útěk do parku Stromovka, kde ho policisté zadrželi.

Z rozsudku vyplývá, že Ruslan B. si od srpna 2018 pronajímal v bubenečské Schwaigerově ulici nejméně tři byty, a to od britské realitní kanceláře PIM Management Limited, za kterou v ČR jednal ruský zástupce. Verdikt tvrdí, že obžalovaný Rusovi po půl roce přestal platit nájemné a vyhrožoval mu, že pokud se na neplacení nedohodnou, „tak to budou řešit jiní lidé a jiným způsobem“. Údajně hrozil také Rusově rodině. Vydírání prý v Rusovi vzbudilo takové obavy, že se raději přestěhoval.

Policii na Letné Ukrajinec podle svého advokáta ujížděl, protože nevěděl, že muži se zbraní jsou policisté.

Soud ovšem tvrdí, že sám obžalovaný si v bytovém komplexu počínal v rozporu se zákonem. V lednu a únoru podle verdiktu vyhrožoval nájemníkům dvou bytů v souvislosti s tím, že doma pořádali hlučné večírky. Na jednoho z obyvatel domu údajně křičel, že mu utrhne hlavu, zlomí ruce i nohy a rozmlátí obličej, protože „on je tady teď nová administrace, stačí jen slovo a všichni půjdou z bytu pryč“. Druhému nájemníkovi údajně hrozil pistolí, ze které i vystřelil.

Fotogalerie
9 fotografií