Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi kvůli špatnému počasí nepili tolik piva. Pivovary ho vyrobily v létě méně

Autor: Sabina Dračková - 
27. října 2019
19:50

Češi pili v létě méně piva než loni. Podle pivovarníků za to může špatné počasí. Nejhorší pro ně byla situace v srpnu, kvůli dešti a bouřkám dokonce vyrobili méně piva. Špatně na tom byl i vývoz do zahraničí, který je pro české pivovary hodně důležitý. Na ceně piva by se dočasná krize podepsat neměla.

Loni bylo teplo a sucho, a tak Češi častěji zašli na pár orosených. Letos to byl ale podle pivovarníků propadák. Druhý prázdninový měsíc roku 2019 měl výrazně více deštivých dnů a bouřek a to i v porovnání s letošním červencem. Pivovary tak musely přistoupit ke kroku, který pro ně rozhodně nebyl pozitivní. Kvůli nižší spotřebě začaly vyrábět méně.

„Tam, kde je poptávka, tam se zvyšuje i nabídka, takže jestliže je hezky a lidé chodí popíjet a koupí si i domů pivo, tak ta spotřeba roste. Pivovary si to plánují dlouhodobě dopředu,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy ředitelka Svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Celková produkce piva kvůli tomuto přístupu v Česku v srpnu klesla o víc než 15 procent.

Problémy měl i vývoz piva do zahraničí. Ten byl oproti srpnu 2018 nižší o 8,5 procent, což je pro pivovary rána. Dosud totiž export stabilně rostl a táhl rozvoj pivovarské ekonomiky. „To potvrzují i kumulované ukazatele za prvních osm měsíců letošního roku, kdy byl export oproti srovnatelnému období 2018 vyšší o 4,4 procent,“ uvádí svaz. Podle ředitelky Ferencové v zahraničí obliba českého piva přetrvává a stále existuje všeobecné povědomí o tom, že je české pivo kvalitní.

Srpnový pokles se proporcionálně projevil napříč všemi druhy piva i typy obalů. Struktura tuzemského trhu se tak příliš neproměnila. Na úkor točeného dlouhodobě posilují ležáky. Stále jsou oblíbená světlá piva a to hlavně čepovaná z tanků. Češi ale přišli v poslední době na chuť nápojům, které jsou vyrobené jen na bázi piva. Jde o mixy, které jsou ochucené.

Pivo v plastu netáhne

Podíl piva, které se prodává v PET lahvích se snižuje. „Z hlediska ochrany životního prostředí je to pozitivním trendem. Přestože si tento obal u piva nikdy nevydobyl zásadnější postavení, je potěšitelné, že už druhým rokem jeho podíl klesá,“ soudí svaz pivovarů.

K zákazníkům se pivo nejčastěji dostává přímo z tanku, ze sudu a z vratných skleněných lahví. Tyto způsoby dopravy dohromady tvoří 75 procent tuzemské spotřeby.

lubosbeyr ( 31. října 2019 08:16 )

Podle pivovarníků sucho, podle mě ty zlodějský ceny.

Zobrazit celou diskusi