Psychologové potvrzují, že lidé, kteří mají vánoční výzdobu dříve, jsou šťastnější!

Psychologové potvrzují, že lidé, kteří mají vánoční výzdobu dříve, jsou šťastnější!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. října  2019 
 06:00

Patříte k těm, kteří strojí vánoční stromeček už třeba měsíc před vánočními svátky a vyzdobují vánočně i svůj byt? Smějí se vám ostatní, že to přeháníte? Teď se můžete smát vy, protože psychologové potvrzují, že lidé, kteří se na Vánoce připravují dlouhé týdny předtím, než nastanou Vánoce, jsou mnohem šťastnější, nostalgičtější a mají mnohem blíž ke svému „vnitřnímu dítěti“.

Jak říká psychoanalytik Steve McKeown: přestože může existovat několik symptomatických důvodů, proč někdo trpí posedlostí zařizovat vánoční dekorace brzo, nejčastějším důvodem bývá něco jiného. A to je nostalgie. „Ve světě plném stresu a úzkosti se lidé rádi spojují s věcmi, které je činí šťastnými, a vánoční výzdoba v nich vyvolává zcela evidentně silné pocity dětství,“ vysvětluje psycholog.

„Dekorace jsou jakýmsi ukotvením nebo cestou k starým dětským magickým emocím, které provázelo vzrušení. Takže to, že někdo zdobí byt vánočními dekoracemi brzo, je pouze snaha tohle vzrušení prodloužit.“ Vedle pozitivních vánočních vibrací a spojení se svým „vnitřním dítětem“, které s těmito zvyky souvisejí, může být důvodem i kompenzace minulých zklamání z Vánoc, které lidé jako děti zažili.

Výzkum dále ukázal, že vánoční dekorace nepůsobí pouze jako cesta zpět do dětství, ale i jako způsob podvědomé komunikace se sousedy. Účastníci průzkumu se měli soustředit na domy, které byly vánočně vyzdobené, a domy, které žádnou vánoční dekoraci neměly. Ukázalo se, že majitelé vánočně vyzdobených domů byli ostatními považováni za „přátelštější a soudržnější“.

Amy Morin, autorka knihy 13 věcí, které mentálně silní lidé nedělají, řekla: „Nostalgie pomáhá propojit lidi s jejich osobní minulostí a znova pochopit jejich identitu. Pro mnohé, kteří začnou svoje domovy vánočně zdobit brzo, je to způsob, jak se znova spojit se svým dětstvím. Může za tím být pocit hořkosti, možná svátky slouží jako připomínka toho, kdy byl někdo blízký ještě naživu. Nebo možná pohled na vánoční stromeček někomu připomíná, jaký byl život, když ještě věřil na Ježíška.“

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku