Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plastika prsou není jen pro filmové hvězdy: Příběh o cestě za ženskostí

Plastika prsou není jen pro filmové hvězdy: Příběh o cestě za ženskostí
15. října 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

„Z toho, že nemám prsa, jsem byla nešťastná už od základní školy, ale v tu dobu byla ještě nějaká naděje, že by mi prsa mohla vyrůst. Po střední škole jsem už všechny své iluze ztratila. O plastické operaci jsem v tu chvíli rozhodně nepřemýšlela, bylo to pro mě něco, co mají jen filmové hvězdy. Nepotřebovala jsem mít obrovská prsa, ale cítila jsem, že mi chybí část mé ženskosti,” říká Lenka, která podstoupila augmentaci prsou v prostředí kliniky OB Care v Praze.

K plastice prsou vedou různé důvody

Ženy přemýšlí o plastické operaci prsou z různých důvodů - nevyhovující tvar, malý objem nebo například pokles prsou po kojení či výrazném úbytku váhy. To vše může být příčinou psychických a v některých případech i zdravotních potíží. Ňadra navíc společnost vnímá jako symbol ženskosti a sexuality, což citlivé otázce „zda podstoupit nebo nepodstoupit plastiku prsou“ přidává ještě více na významu.

„Okolo 20. roku jsem se začala o plastickou operaci zajímat více, ale stále to pro mě bylo něco nereálného, jak kvůli ceně, tak kvůli tomu, že jsem to považovala za `zbytečný` zásah do těla. A vlastně také proto, že nemám ráda lékařské prostředí,“ vysvětluje Lenka své počáteční obavy z plastické operace.

Osahejte si své implantáty

K rozhodnutí pro plastickou operaci přispěla návštěva kliniky a bezplatná konzultace se zkušeným lékařem Martinem Skálou.  „Konzultace proběhla výborně, mohla jsem si osahat implantáty a zeptat se na jakékoliv otázky, co jsem měla ohledně operace. Z konzultace jsem odcházela nadšená. Prostředí kliniky na mě působilo příjemně a personál přátelsky, rozhodně ne jako návštěva doktora,” uvádí Lenka k rozhodnutí podstoupit plastickou operaci na klinice OB Care.

Osahejte si své implantáty
Autor: Shutterstock

Individuální konzultace představuje nezbytný předpoklad pro to, aby vám plastická operace přinesla očekávané výsledky. Na osobním setkání bere lékař v úvahu nejen vaše přání, ale přihlédne vždy také ke stavbě vašeho těla, elasticitě kůže a dalším okolnostem. Vybere optimální tvar a velikost prsního implantátu a probere s vámi operační postup. Naprosto nezbytná jsou i veškerá předoperační vyšetření včetně sonografie prsou.

„Zvolili jsme kapkovitý tvar implantátu, chtěla jsem, aby prsa vypadala co nejvíce přirozeně. Volila jsem implantáty s dlouholetou zkušeností na trhu a také mě přesvědčily studie, které prokazovaly nejméně pooperačních komplikací,“ říká Lenka.

Poprsí před operací.
Autor: OB CARE
Lenčino poprsí po operaci.
Autor: OB CARE

Implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž

„Jedním z hlavních kritérií kvality prsních implantátů je jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Implantáty jsou v těle vystaveny působení mnoha vlivů a fyzickému namáhání – ať jde o každodenní sportování, nebo extrémní případy, jako jsou úrazy či dopravní nehody. Bezpečný implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž, které by mohl být vystaven. Implantáty, které patří k dnešní špičce procházejí povinně celou sérií zkoušek, v praxi je pak dále jejich chování průběžně sledováno v rozsáhlých studiích, do kterých je zapojeno tisíce žen,“ uvádí MUDr. Martin Skála, plastický chirurg, OB Care.

Plastickou operaci prsou mohou podstoupit ženy od 18 let. Specialisté ale doporučují, aby se s případnou operací počkalo až po těhotenství a následném kojení. Je totiž velmi pravděpodobné, že tato výjimečná událost v životě ženy zanechá nějaké stopy a může dokonce negativně ovlivnit výsledky zákroku.

Plastický chirurg Martin Skála.
Autor: OB CARE

Lenka a její 2 roky od operace

Po dvou letech od své operace se nám Lenka svěřuje se svými pocity. „Od operace se toho změnilo pro mě mnoho, ale hlavně vnitřně pocitově. Nevystavuju se a ani to nedávám okolí najevo, že jsem po operaci, je to spíš můj vnitřní pocit. Ten pocit, který mě tížil, že mi chybí něco v mé ženskosti, je pryč. Nemusím nosit jen trička ke krku a přemýšlet, jestli jde vidět, že nemám žádná prsa. Cítím se přirozeně tak, jako bych ty prsa měla od vždy. Sportuju stejně jako předtím a nějak mě to neomezuje. S negativní reakcí jsem se nesetkala. Že jsem po augmentaci, poznala jen kamarádka, která mě zná dlouho. Rodina měla trochu strach, protože je to přece jen operace. Jinak jejich reakce ale byla výborná, protože věděli, jak mě to trápí, takže mě podpořili. Rozhodnutí rozhodně nelituji!! Lituju, že jsem se pro to nerozhodla dříve. Rozhodně to doporučuji všem ženám, co mají stejný problém, jako jsem měla já. Jsem moc spokojená s prací pana doktora Skály a nezapomenu na úžasné prostředí a milý personál na klinice. Moc děkuju za vše.