Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Jsme traumatizovaní.“ Britská rodina omylem překročila hranice USA, skončila ve vazbě

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2019
11:05

Přísná pravidla migrační politiky neplatí ve Spojených státech jen pro uprchlíky ze Střední a Jižní Ameriky, ale pro všechny, kdo nelegálně překročí hranici USA. Přesvědčil se o tom mladý manželský pár z Velké Británie, který nevědomky přejel z Kanady do USA. Manželé i se svým tříměsíčním synem skončili ve vazbě. „Myslela jsem, že mi seberou syna,“ svěřila se tisku Britka. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

David (30) a Eileen (24) Connorsovi vypověděli, že jsou díky pobytu v americké vazbě traumatizováni. Hranice podle vlastních slov přejeli náhodou, když se Connorsův bratr Michael snažil vyhnout zvířeti, které na ně na cestě u Vancouveru vyběhlo z lesa. Muž zahnul na vedlejší neoznačenou cestu a najednou se kolem nich objevila pohraniční stráž.

Ve vazbě skončil rovněž Michael Connors a jeho manželka Grace a jejich dvouletá dvojčata. Rodina se na počátku října projížděla u hranic, žádné ukazatele ale podle jejich výpovědí nenaznačovaly, že jsou tak blízko k USA.

Britové nevěděli, že přejeli hranici

„Překročili jste mezinárodní hranici, křičeli na nás. Davida a Micheala okamžitě zatkli, i když jim kluci vysvětlovali, co se stalo,“ uvedla Connorsová v prohlášení, které její právníci předali tisku. „Nejdřív jsme byli v detenci v Seattlu, pak nás převezli do Leesportu, tam to bylo hrozně špinavé,“ popsala. Novinářům se svěřila s tím, že jí policistka poručila, aby se vysvlékla z oblečení, donaha musel i její malý syn. „Řekla mi, že nám věci a deku dá vyprat,“ objasnila Connorsová.

Rodinu zastupuje imigrační právnička Bridget Cambriaová, jejich jménem vyplnila stížnost, kterou předala generálnímu inspektorovi ministerstva vnitřní bezpečnosti. „Ani nevěděli, že přejeli hranice. Chtěli jen zabránit nehodě, obrátili by se a jeli zpátky do hotelu, kdyby dostali možnost,“ argumentovala Cambriaová.

Američané bedlivě střeží jižní i severní hranice. Američané bedlivě střeží jižní i severní hranice. | Reuters

Právnička se domnívá, že budou všichni formálně deportováni do Británie, úřady s nimi zatím nesdílely žádné informace. „Nejdřív nám tvrdili, že je to formalita, že budeme propuštěni. Pak nás naložili do dodávky a převezli na letiště, připomínalo to únos,“ uvedla Connorsová ve svém prohlášení pro tisk. „Všichni jsme se jen chtěli vrátit domů,“ dodala.

„Jsme traumatizovaní

„Poneseme si to po zbytek života, jsme traumatizovaní tím, co nám americká vláda udělala,“ prohlásila Connorsová. Připustila, že si po příjezdu na letiště myslela, že je posílají domů do Británie, místo toho letěli do věznice Berks, která je jednou ze tří speciálních detenčních zařízeních určených pro imigrantské rodiny. Zbylé dvě jsou v Texasu u mexických hranic.

Muži byli odděleni od svých manželek a dětí. „Vysvlékli nás donaha, když jsem se zeptala, jak mám udržet syna v teple, řekli mi, abych mu dala čepici. Sebrali mi pro něj i lahvičky se sunarem, tři dny jsem je prosila, aby mi jídlo vrátili,“ svěřila se Connorsová. Doplnila, že nakonec se synem dostali deky a povlečení, bez oblečení byli několik hodin. „Smrdělo to jako chcíplý pes,“ uvedla ve svém prohlášení.

„Syna jsem s nimi nepřikryla, podle zápachu bylo jasné, že nejsou vyprané. Bála jsem se, že z toho syn něco chytí,“ doplnila Britka. Popsala, že koupelny a záchody byly špinavé a téměř nefunkční, v noci stráže svítili ženám a dětem do obličeje. „Každých 15 minut chodili s baterkami, bála jsem se, že mi seberou syna,“ svěřila se, že jí policisté nabídli, že její dítě přemístí do jiného zařízení.

Connorsová: Tohle přece není v pořádku

Mluvčí Úřadu pro imigraci a cla (ICE) oznámil, že případ prošetřují. „Chovali se k nám jako ke zločincům, zbavili nás všech práv, lhali nám. Tohle přece není v pořádku,“ rozčilovala se Connorsová. „V Británii by se něco takového nikdy nestalo, nikomu a už vůbec ne občanu USA, k lidem se chováme s úctou,“ prohlásila Britka.

S reportéry Daily Mailu promluvili známí rodiny Connorsových, podle nich se Eileen Connorsová a její manžel dlouho o dítě snažili, trvalo pět let, než se jejich syn narodil. Snahu o dítě s nimi prožívala celá rodina.

Rodina Connorsových byla zadržena 3. října, o dva dny později byli ze Seattlu přemístěni do 321 kilometrů vzdálené věznice Berks ve městě Leesport v Pensylvánii. ICE případ řeší, nicméně popírají tvrzení Connorsové, že by s rodinou bylo zacházeno „špatně nebo snad nehumánně“. Faktem ale zůstává, že americké úřady nedovolily Connorsovým kontaktovat britské velvyslanectví.

Zobrazit celou diskusi