Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příběh Malého prince ožívá – zkuste to sami! Probouzí jej Eliška Podzimková (27)

Autor: Ivan D. Hladík, red - 
17. října 2019
09:39

Kdo by ho neznal, malého zvídavého kluka, který zčistajasna doputoval do pouště ze své planetky B 612? Každá generace dětí i jejich rodičů se k jeho příběhu vrací. A tentokrát mají možnost poznat jej nově v úchvatných fotoilustracích výtvarnice Elišky Podzimkové.

„Prosím pěkně … nakresli mi beránka…“ Když stojíme před příliš velkou záhadou, neodvážíme se neuposlechnout. Ačkoliv se mi to zdálo zde – na tisíce mil ode všech obydlených míst a v nebezpečí smrti – nesmyslné, vytáhl jsem z kapsy list papíru a plnicí pero... Tak začíná setkání ztraceného letce s malým klukem, který chce jen... Nakreslit beránka. Za to nabízí jen maličkost – celý vesmír plný otázek a odpovědí důležitějších než všechny všední starosti lidského pokolení. Knihu z pera Antoine de Saint Exupéryho (†44), tolikrát ohmatanou rodiči i dětmi mnoha generací, můžete tentokrát poznat ze zcela ojedinělého pohledu. Nabízí jej výtvarnice Eliška Podzimková (27), právem označovaná za jeden z největších talentů současnosti a umělkyni, jejíž fantazie je stejně nekonečná, jako onen vesmír malého prince.

Eliška Podzimková (27) je česká animátorka, ilustrátorka, fotografka a umělkyně všeho druhu nyní žijící v Praze. V roce 2014 absolvovala Filmovou Akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Eliška Podzimková (27) je česká animátorka, ilustrátorka, fotografka a umělkyně všeho druhu nyní žijící v Praze. V roce 2014 absolvovala Filmovou Akademii Miroslava Ondříčka v Písku. | Eliška Podzimková

Magický les ozářený velkým měsícem, všude stromy a světýlka, mlha linoucí se po zemi a vůně šimrající v nose… Tak popisují prostor, v němž se ocitnete v jiném světě, organizátoři interaktivní výstavy Malý princ. Originální expozice otevírá v holešovickém Vnitroblocku od 25. října do 31. prosince a Eliška Podzimková v ní představí obrázky ze stejnojmenné knížky, které připravovala na Islandu. „Koncept výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který zapůsobí nejen na oči, ale i další lidské smysly. Cílem je především odstřihnout návštěvníky od každodennosti a aspoň na chvíli je vrátit do dětství,“ prozradila Podzimková.

Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. | Eliška Podzimková

Co je na výstavě především odlišné, fascinující a zasluhující pozornost, je možnost zažít magický svět fantazie na vlastní kůži, ponořit se do něj a zasnít se. „Jak je pro Eliščinu tvorbu typické, její fotografie jsou kombinované s ilustracemi. Vystavené obrazy o průměru 70 centimetrů pak kulaté, plastické, plné přírodních materiálů, jako jsou mechy, lišejníky, lávový písek,“ prozrazují organizátoři. Fotoilustrace z knížky Malý princ jsou však zároveň animované prostřednictvím rozšířené reality, technologie známé pod zkratkou AR (z anglického výrazu augmented reality, pozn. red.).

Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. | Eliška Podzimková

Stačí si do chytrého telefonu stáhnout aplikaci ARTIVIVE, která je volně ke stažení. Jejím prostřednictvím pak návštěvníci jednotlivé obrázky probudí k životu. Například obrázek z pilotní kabiny letadla se začne hýbat tak, že letadlo prolétává krajinou, pilot manévruje a vše podkresluje zvuková stopa.

Vyzkoušet si tohle kouzlo můžete ihned! Stáhněte si aplikaci pro Android zde nebo tutéž aplikaci pro iPhone (Apple) zde, nainstalujte ji, zapněte (povolte využití fotoaparátu) a přes telefon zaměřte níže vložený obrázek z obalu knihy... Vidíte? Úžasné, že?

Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. - Zkuste rozšířenou realitu právě teď. Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. - Zkuste rozšířenou realitu právě teď. | Eliška Podzimková

Výstava ale umožňuje víc, než virtuální kouzla. „Spolu se svými dětmi můžete třeba ve starém stanu ‚áčku‘ ve sluchátkách poslouchat audioknihu Malý princ a tvořit stínohru s loutkami, kterou uvidí ti, kdo stojí venku. Nebo odvážně vnořit ruce do obrovského mechového vejce, najít, ohmatat ukryté zvířátko a následně jej nakreslit. Při odchodu z výstavy pak dostanete pohlednici s jeho skutečnou podobou,“ lákají organizátoři. Sledovat lze i krátký film pořízený na Islandu, prozrazující vznik nádherných fotografií... Interaktivní výstava Malý princ Elišky Podzimkové ve Vnitroblocku v pražských Holešovicích (ulice Tusarova 31) bude otevřena od 25. října do 31. prosince pro veřejnost ve všední dny mezi 15:00 až 20:00 hodinou, v sobotu a neděli pak mezi 11:00 až 19:00 hodinou.

Zobrazit celou diskusi