Egypťan chtěl podle soudu zabít svou bývalou přítelkyni Lenku (50) a jejího údajného milence (49). Do plánů zapojil známého, který však nakonec vše oznámil policii. Cizinec přípravu vraždy popíral, tvrdil, že šlo jen o hru. Soud mu však neuvěřil.

Motivem činu podle obžaloby byl fakt, že Mustafa neunesl rozchod se svou o 17 let starší přítelkyní. Původně mu hrozila sazba 15 až 20 let vězení. Uložení trestu pod hranici trestní sazby navrhla u krajského soudu i žalobkyně, zohlednila přitom, že muž nebyl trestaný a že nebyla způsobena žádná škoda.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že připravoval usmrcení dvou osob. Trest odvolací soud nepokládá za nepřiměřeně přísný,“ zdůraznil mluvčí soudu Stanislav Cik.

Obě vraždy plánoval Mustafa v březnu 2018. Požádal proto svého přítele o opatření zbraně, případně výbušného pásu. V plánu měl zablokovat u Hustopečí vůz, který měla jeho bývalé přítelkyně řídit, a nastoupit k ní. Poté chtěl odjet někam, kde s ní natočí video, na kterém by se mu přiznala k nevěře.

Následně hodlal podle obžaloby svoji bývalou přítelkyni zabít buď pistolí, nebo nožem a poté usmrtit i jejího údajného přítele. Poté chtěl přes Vídeň odletět do Egypta.

Přítel svěřil vražedný plán policii

O pomoc požádal známého, o kterém se domníval, že je sympatizantem Islámského státu a má možnost zbraně pořídit. Přítel ale jeho plán oznámil policii. Ta poté podezřelého sledovala, nahrála i rozhovor mezi svědkem a obžalovaným v čajovně. Podle soudu nešlo o jednorázové zkratovité jednání, obžalovaný dal jasně najevo, že chce někoho usmrtit a celý děj zřetelně naplánoval.

Podle obhajoby však šlo jen o hru, muž neměl v úmyslu někoho usmrtit. U krajského soudu uvedl, že si v čajovně jen vyprávěl o válce v Sýrii a takzvaném Islámském státu. Obhájce u soudu vyzdvihl i rysy obžalovaného s tím, že se vyhýbal dramatickým konfliktům a agresi a vraždy by tak nebyl schopen. „Jak můžu být obviněn z vraždy, když jsem tam nebyl?“ hájil se Egypťan před vrchním soudem.

„Obhajoba obžalovaného je překombinovaná, neváhal při tom zneužít i příslušníka policie k zastřešení svého motivu zbavit se expartnerky, která si dovolila ho opustit a neměla potřebu mu nic vysvětlovat,“ reagovala státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková.

Hvězda TV soutěže

Muž se do Česka přestěhoval z Egypta na konci roku 2010, v Egyptě si před tím vzal za ženu o 24 let starší Češku. O rok později se rozvedli, pak se oženil znovu. V Česku se před třemi lety účastnil televizní soutěže Česko Slovensko má talent, kde vystupoval jako fakír.