Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sestru jí zavřeli do převýchovného tábora. O mučení a útlaku Číny promluvila žena v Praze

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2019
14:02

Její sestra a teta skončily v tzv. převýchovných táborech v západočínské provincii Sin-ťiang. V pořadu ČT Události, komentáře vystoupila představitelka ujgurského exilu Rúšan Abbasová a mluvila o systematickém utlačování muslimské menšiny Ujgurů, kterého se dopouští čínská vláda. Přestože žije v USA, situace se jí bytostně dotýká. Abbasová uvedla, že „převýchova“ zahrnuje fyzické i psychické mučení, ponižování a zneužívání. Rozhovor uzavřela slovy díků a uznání pro Prahu - ocenila přerušení smlouvy s Pekingem.

„Podle oficiálních údajů americké vlády je v táborech zadržováno kolem 2 až 3 milionů Ujgurů, podle našich údajů jsou ale čísla daleko vyšší,“ reagovala na otázku, kolik Ujgurů je v převýchovných centrech. „Ujgurové jsou kulturně i historicky muslimského vyznání, Čína se od roku 1949 (poz. red. po vyhlášení komunistické Čínské lidové republiky) neúnavně snaží zničit kulturu a vyznání Ujgurů,“ vysvětlila Abbasová.

Tábory jsou obdobou gulagů

Doplnila, že čínská vláda využila teroristických útoků, ke kterým došlo v USA v září 2001. „Ujgurské etnikum ocejchovali kolektivní vinou. To, co vidíme dnes, je obdoba sovětských gulagů. Vyplouvá na povrch, že jsou vězněny miliony, víme to jen díky iniciativě aktivistů,“ uvedla Abbasová.

Rúšan Abbasová, představitelka ujgurského exilu, bojuje proti utlačování Ujgurů v Číně. Na snímku s šéfkou amerických demokratů Nancy Pelosiovou, na transparentu má fotku své sestry, která je držena v jednom z převýchovných táborů. Rúšan Abbasová, představitelka ujgurského exilu, bojuje proti utlačování Ujgurů v Číně. Na snímku s šéfkou amerických demokratů Nancy Pelosiovou, na transparentu má fotku své sestry, která je držena v jednom z převýchovných táborů. | Twitter Rušan Abbasové

Mluvila rovněž o své sestře Gúšan, která v Sin-ťiangu působí jako lékařka a je už více než rok držena v jednom z internačních táborů. „Otevřeně hovořím o těch hrůzách a zločinech proti lidskosti ze strany čínské vlády. Avizovaná převýchova je indoktrinace, ponižování, mučení – fyzické i psychické. Bývalí vězni mluví o zneužívání a týrání. Situaci připodobňují k Orwellově knize 1984. V provincii jsou lidé neustále sledováni softwarem na rozpoznávání obličeje,“ vypověděla Abbasová.

O své sestře už přes rok nemá zprávy

„O všem hovořím velmi hlasitě, loni 5. září jsem vystoupila na panelu, který se událostmi zabýval. Pár dní na to čínská vláda unesla moji sestru a tetu, od té doby o nich nemám žádné zprávy,“ odtajnila. Abbasová rovněž popsala, jak se jí ze Sin-ťiangu podařilo dostat. Jako studentka v roce 1989 odjela do USA.

„I tehdy byl odjezd dost složitý, ale všechno bylo v 80. letech vlastně lepší. Čína se začala otevírat světu, obnovila diplomatické vztahy s USA a pokoušela se alespoň o náznak demokracie. Přesto mi trvalo rok, než jsem dostala pas a mohla odjet,“ podotkla, že pro Ujgury je nesmírně složité získat dokumenty potřebné k vycestování do zahraničí.

Vysvětlila také, proč jsou západní státy k otázce utlačování Ujgurů tak „netečné“. „Zaprvé jsme muslimové a čínská vláda používá tenhle narativ a snaží se nás vykreslit jako radikální extremisty. A zadruhé Čína manipuluje celý svět, využívá peníze a obchod v rámci nové hedvábné stezky. To je důvod, proč se o tom mlčí,“ prohlásila Abbasová.

Ujgurka: Díky, Praho

„Na závěr bych chtěla poděkovat městu Praha, které upřednostňuje demokracii a lidská práva oproti penězům. Když jsem slyšela, že ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem, byla jsem potěšená. V Číně se skutečně páchají zločiny proti lidskosti a každá demokratická vláda to musí pochopit,“ zakončila rozhovor Abbasová.

„Myslete na své rodiny!“ hrozí Čína Ujgurům

O tom, že Čína pokračuje v tažení proti svým nečínským menšinám, zvláště pak proti muslimským Ujgurům, nemůže být díky zveřejnění videa zachycujícího transport vězňů do tzv. převýchovných táborů žádných pochyb. Čínští komunističtí úředníci navíc začali obvolávat Ujgury, kteří sice žijí v zahraničí, ale v Číně mají příbuzné. „Myslete na svoje rodiny,“ vyhrožují jim Číňané. Zprávu přinesl deník The Guardian.

Takový telefonát dostal i Abdudželíl Emet (54), došlo k němu pár dní poté, co se v Mnichově zúčastnil otevřeného slyšení ohledně lidských práv. Poprvé po třech letech mu volala jeho sestra, která stejně jako většina Ujgurů žije v provincii Sin-ťiang. Místo očekávaného rodinného hovoru ho ale čekal rozhovor plný propagandy, který zakončila rozmluva s čínským úředníkem.

Sestra se nakonec rozplakala

Podle Emeta je to jasná kampaň, Peking chce umlčet západní kritiku, která se proti převýchově Ujgurů zvedla. Řada humanitární organizací vystupuje proti systematickému zatýkání muslimů v Číně. Emet uvedl, že ho jeho sestra pozdravila „chvalozpěvem na Komunistickou stranu Číny“, a sdělila mu, jak režim a pobyt v převýchovném centru „zlepšil a změnil“ její život.

Video  Video zachycující převoz vězňů v Číně.  - Youtube/War on Fear
Video se připravuje ...

Pak Emetovi oznámila, že před rokem zemřel jejich bratr. Muž byl v šoku, zarazila ho zdrcující zpráva i propaganda, kterou slyšel ze sestřiných úst. Navíc nevěděl, jak získala jeho číslo, kontakt na něj totiž neměla. Během hovoru slyšel neustálý šepot v pozadí a vyzval sestru, aby mu dala k telefonu „tu pro něj neznámou osobu“. Tou byl příslušník čínské vlády, který mu odmítl sdělit své jméno.

Jeho sestra „divadýlko“ nevydržela a propukla v pláč, prosila ho, aby přestal se svým aktivismem za osud Ujgurů. „Žijete v zahraničí, ale musíte myslet na svou rodinu, zatímco se věnujete aktivismu v Německu. Myslete na jejich bezpečí,“ varoval ho úředník. Stejné varování, nebo hrozbu, obdržely desítky dalších Ujgurů žijící v Evropě a ve Spojených státech. Ujgurové z Německa, Nizozemska, Finska, Švédska a Francie se svěřili reportérům Guardianu, že je čínská vláda ještě k pohrůžce vyzvala, aby se stali špiony.

Ujgur: Pokud se rodině ublíží, teprve začnu dělat problémy

Emet žije v Německu přes 20 let a má už německé občanství. Jako dobrovolník pracuje pro Světový ujgurský kongres a působí také jako imám v rámci své komunity. Před zbytkem rodiny, který je stále v Číně, svůj aktivismus tajil, chtěl je ochránit. „Mlčel jsem o tom, bál jsem se, že by čínská vláda rodinu použila proti mně,“ vysvětlil. „Jasně jsem jim do telefonu řekl, že jestli rodině ublíží, jen znásobím svou snahu a pro jejich vládu se stanu ještě větším problémem,“ prohlásil Emet.

Přestože mnoho Ujgurů ze strachu z čínské vlády výhrůžné telefonáty nenahlásilo, na jejich obranu vystoupila německá politička Margarete Bauseová. „Zasahování Číny do života občanů či návštěvníků Německa, nebo dalších evropských zemí, je nepřijatelné,“ uvedla. Bauseová se otázce utlačování Ujgurů v Číně věnuje více než 10 let. Politička si dokonce za svůj zájem vysloužila pokárání od čínské vlády a letos v srpnu jí bylo zamítnuto vízum.

Znepokojivé je i to, že se čínská vláda pokouší naverbovat Ujgury jako špiony, chtěla po nich, aby do Číny posílali fotky, čísla a adresy různých osob. Zřejmě tímhle způsobem čínští agenti získali telefonní číslo na Emeta. Číňané lidem nabízejí peníze, víza, nebo lepší zacházení s jejich rodinou. Pokud na nabídku nepřistoupí, čekají je různé nepříjemnosti, například zadržování dokumentů na čínském velvyslanectví.

Zastrašování Ujgurů funguje

Čínská snaha umlčet ujgurský aktivismus funguje. Dokazuje to případ Gulhumar Haitiwadžíové, která byla do jisté doby hlasitou kritičkou převýchovy Ujgurů v Sin-ťiangu. Objevila se ve francouzské televizi a získala pozornost prezidenta Emmanuela Macrona. Její petice za osvobození Ujgurů měla statisíce podpisů. V březnu měla v Ženevě vystoupit na summitu o ochraně lidských práv, svou účast ale zrušila poté, co byla v Číně zatčena její matka a umístěna do internačního tábora.

„Největší chyba evropských zemí je, že dovolily, aby to Číně prošlo. Tamní vláda má připravené různé mechanismy, což jasně ukazuje i vyhrožování Ujgurům žijícím v zahraničí. Evropa potřebuje lepší a jednotnou strategii, aby se mohla postavit Číně,“ prohlásil expert na situaci v Sin-ťiangu Adrian Zenz.

Zobrazit celou diskusi