Projekt Viva vznikl pod rukama Terezy v rámci semestrální stáže v Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM. „Je výsledkem mých dlouhodobých zájmů o slovo, text, informace, emoce, jejich relevanci, dále vrstvení a násobení," vysvětluje Tereza, že se na kolekci vyřádila, jelikož mohla popustit uzdu všemu, co ji baví.

Většinu látek na svůj projekt objevila na ulici a v sekáči. „Vyhozený odpad povalující se po lavičkách je pro mě klenot s vlastní duší. Zároveň je úžasné to, že si materiál nevybírám, přichází ke mně sám, inspiruje mě, a tak se stává motorem vznikajícího díla."

Jsme jen lidi

Tereza se zabývá negativními projevy lidstva. „V dnešní společnosti se k sobě nechováme jako „člověk k člověku”. Společnost nás směřuje k tomu, abychom se ztotožňovali se svým společenským či profesním postavením, svými politickými názory," vysvětluje mladá designérka svou lítost nad tím, že právě tohle přijímáme za svou identitu. „Zapomněli jsme, že jsme lidé. Nic víc než lidé."

Na Češích si všímá prazvláštního hodnocení. „Obávám se, že pokud by mým cílem byla sebereflexe spolucestujících v metru při konfrontaci se silou slova, došla bych ke zklamání. Obecně mají Češi ve zvyku dost hodnotit, a to jim v sebereflexi brání."

Strach z kontroverze

Přesto se Tereza vyslovila, že by nerada generalizovala. A tak se zaměřuje při pozorování třeba na to, že kolemjdoucí mají z některých výšivek strach. „Mnoho lidí si oděvy se silnými slovy nechce obléci. Nechtějí se s významem, který za slovem vidí, identifikovat. Ti nejcitlivější nechtějí například na zlo ani sahat, bojí se, že se na ně nalepí, nebo se jím sami stanou."

Odpovědí tedy může být: Není nutné se prvotně zamýšlet, mnohem cennější je vnímat, cítit. Zamyšlení se dle designérky může dostavit později, když člověk pozná vyznám skrytý v síle slova.

Recyklace = samozřejmost

Téma recyklace a udržitelného rozvoje pro ni nikdy nebylo cizí. „Pocházím z rodiny, kde bylo vždy udržitelné chování a myšlení přirozenou součástí života. Recyklace a upcyklace jsou pro mě samozřejmost od dětství," popisovala, jak v »devadesátkách« nebylo toto téma zdaleka tak reflektované a problémy se možná pojmenovávaly jinými slovy. Ale podstata se dle ní nezměnila.

Fotogalerie
7 fotografií