Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstranti ochromili Barcelonu. Památky mají zavřeno, fotbal se přesouvá

18. října 2019
18:25

V katalánském městě Girona vyšlo do ulic demonstrovat na 60.000 lidí, centrum Barcelony je ochromeno davem desítek tisíc lidí, kteří do katalánské metropole zamířili z různých částí regionu. Několik stovek demonstrantů se shromáždilo před bazilikou Sagrada Familia, která byla proto uzavřena. Do dnešní stávky v Katalánsku se ve většině sektorů zapojilo méně než 50 procent lidí. Univerzity ale například stávkují téměř všechny, je zablokováno několik dálnic, takže dopad protestů, které vyvolaly rozsudky nad katalánskými politiky, pociťují i turisté. Soud dnes nechal zavřít webovou stránku hnutí, které si říká Demokratické cunami a které protesty organizuje.

Demonstrace za propuštění vězněných separatistických politiků, jejichž vysoké tresty vězení oznámil španělský nejvyšší soud v pondělí, se konají v Katalánsku celý týden. Demonstrace v Gironě, která je baštou separatistů, byla podle místních médií jednou z největších v historii tohoto stotisícového města. Tisíce lidí se sešly také v Tarragoně, na 2000 demonstrantů hlásila španělská televize RTVE z města Lleida.

Manifestace blokují už od pondělka v Katalánsku řadu silnic, v pátek krátce po poledni byl přerušen provoz na více než dvou desítkách silnic i několika dálnicích. Komplikace vznikaly také na hranici s Francií.

Barcelonu odpoledne zaplavil dav lidí s vlajkami. Bazilika Sagrada Familia, která je jednou z nejnavštěvovanějších španělských památek, se uzavřela krátce před polednem. Na záběrech ze sociálních sítí byly vidět před bazilikou desítky lidí s katalánskými vlajkami, na tabuli u vchodu někdo napsal anglicky „Svobodu pro politické vězně“ a nalepil fotografii španělského krále obrácenou vzhůru nohama.

Do Barcelony dorazily odpoledne takzvané Pochody svobody, v nichž několik desítek tisíc lidí vyrazilo ve středu z pěti katalánských měst. Některé z nich se spojily a v pátek se na cestu vydal další z města Castelldefels u Barcelony.

Na pátek vyhlásila část katalánských odborů stávku, třetím dnem stávkují v regionu studenti. Deník La Vanguardia informoval, že do stávky v Katalánsku se zapojilo ve většině sektorů méně než 50 procent lidí, ve zdravotnictví je to jen zhruba čtvrtina, naopak univerzity stávkují téměř všechny. Místní úřady tvrdí, že ve veřejném sektoru byla účast 30procentní. Zavřena zůstala v centru Barcelony velká část obchodů, uzavřené jsou v katalánské metropoli i některé výstavy.

Premiér Pedro Sánchez prohlásil, že události v Katalánsku jsou důkazem toho, že Španělsko trestá za nelegální činy, ale nikoli za politické aktivity. Před novináři v Bruselu řekl, že Španělsko zaručuje právo pořádat protesty, avšak původci násilností prý budou stíháni.

Představení zrušila i barcelonská opera, která měla na programu Turandot. „Použijeme Barcelonu jako megafon - všichni turisté musí o naší mobilizaci vědět a doufáme, že to dolehne i do Evropy,“ řekl agentuře AFP student Ramón Pararada. Práci zastavili i v automobilce Seat u Barcelony, dvě výletní lodě, které měly zakotvit v Barceloně, musely plout do jiných přístavů.

Z obav před násilím španělská fotbalová federace přesunula termín zápasu mezi týmy FC Barcelona a Real Madrid, který se měl hrát 26. října. Právě na tento den totiž separatisté svolali další shromáždění do Barcelony.

 

Deng ( 20. října 2019 00:41 )

http­s://ww­w.go­ogle­.com/am­p/s/e­uroz­pravy­.cz/am­p/zah­ranic­ni/e­vropa/­204634-pokrytecky-zapad-putin-se-pustil-do-eu-kvuli-katalansku-vyrukoval-s-kosovem

Deng ( 20. října 2019 00:39 )

Evropská unie se sice vymezuje k čínskému postupu k obyvatelům Hongkongu, ale vůči katalánským občanům se chová pokrytecky a odmítá podpořit jejich požadavky na samostatný stát.
http­s://ww­w.go­ogle­.com/am­p/s/e­uroz­pravy­.cz/am­p/zah­ranic­ni/e­vropa/­204634-pokrytecky-zapad-putin-se-pustil-do-eu-kvuli-katalansku-vyrukoval-s-kosovem

Zobrazit celou diskusi