Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Singapur jako první na světě zakázal reklamy na sladké nápoje. Bojuje s cukrovkou

Autor: tva - 
20. října 2019
16:49

Omezení nebo úplný zákaz reklam na alkohol nebo na cigarety, na to už jsme si v západním světě stačili zvyknout. Singapur jde však ještě dál – novým zákonem zakazuje reklamy na nezdravé nápoje s vysokým obsahem cukru. Podle singapurských úřadů jde „o jeden z posledních kroků ve válce s cukrovkou“. Informuje o tom web americké stanice CNN.

„Zákaz, který se bude vztahovat na škodlivé nápoje slazené cukrem, platí pro všechny mediální platformy včetně tisku, vysílání a internetového prostoru,“ uvedl singapurský ministr zdravotnictví Edwin Tong. Na čtvrteční tiskové konferenci zároveň uvedl, že „rozhodnutí bylo učiněno po diskuzi s veřejností, která proběhla formou průzkumu“.

Nové nařízení se dotkne nealkoholických nápojů, džusů, jogurtových nápojů, a dokonce také instantní kávy. Některé její druhy se totiž prodávají rovnou v kombinaci s cukrem. Jde například o rozpustné kávové směsi, které u nás známe pod označeními jako „2 v 1“ nebo „3 v 1“.

Země zvažuje i zvýšení daně nebo úplný zákaz sladkých nápojů

Ministerstvo rovněž uvedlo, že bude v příštích několika měsících shromažďovat zpětnou vazbu od spotřebitelů a obchodníků. Poté oznámí další podrobnosti týkající se zavádění zákona do praxe. Kromě zákazu reklamy vládní instituce také oznámila, že u etiket sladkých nápojů bude také vyžadována barevně zvýrazněná informace o nutriční hodnotě a podílu cukru v nápoji.

O tom, že to Singapur myslí v boji s diabetem opravdu vážně, svědčí fakt, že podle ministra jsou na pořadu jednání stále dva další návrhy – možnost zavedení zvýšené spotřební daně na sladké nápoje, a dokonce přímý zákaz prodeje takových výrobků.

O čtvrtinu vyšší riziko cukrovky

Vysoká konzumace sladkých nápojů je spojena s obezitou a vyšším rizikem onemocnění cukrovkou nebo srdeční chorobou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají lidé, kteří pravidelně konzumují jednu až dvě plechovky sladkých nápojů denně, o více než čtvrtinu vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky 2. typu než ti, kteří se takovému druhu nápojů vyhýbají.

O rizicích a o možnostech, jak lze postup cukrovky zastavit nebo výrazně zpomalit, hovořil minulý týden v pořadu Blesku Epicentrum internista III. kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a diabetolog Milan Flekač.

Video  Lékař: Zrada cukrovky je ta, že často se zjistí náhodně  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi