Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Křehké příměří neplatí? Kurdové zastřelili tureckého vojáka, mají vysvětlení

Aktualizováno -
20. října 2019
18:47
Autor: ČTK, sab - 
20. října 2019
13:25

Turecko očekává, že Spojené státy dodrží slib a nepoužijí zdržovací taktiku, aby donutily Ankaru pozastavit operaci na severovýchodě Sýrie. Pokud se kurdští bojovníci z oblasti nestáhnou do pěti dnů, jak bylo dohodnuto, obnoví Turecko boje. Podle agentury Reuters to v neděli řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ankara a Washington se ve čtvrtek dohodly na pětidenním příměří v severovýchodní Sýrii. To má umožnit kurdským milicím YPG, aby se z oblasti stáhly dál do syrského vnitrozemí. Ankara kurdské bojovníky z YPG považuje za teroristy.

Turecko tvrdí, že cílem operace, kterou zahájilo 9. října, je vytlačit ze syrského pohraničí oddíly YPG a zřídit bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v Turecku.

Oddíly YPG patří k arabsko-kurdské koalici SDF. Ta v neděli oznámila, že stáhla své bojovníky z hraničního města Rás al-Ajn, jak bylo dohodnuto. „Ve městě už žádné bojovníky nemáme,“ uvedl mluvčí SDF Kino Gabriel. Nyní by se podle plánu měli bojovníci stáhnout 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem.

K incidentům mělo dojít na obou stranách

Členové kurdských milicí YPG podle nedělního oznámení tureckého ministerstva obrany stříleli protitankovými zbraněmi na turecké vojáky, kteří byli na pozorovací misi u pohraničního města Tall Abjad. Turecká strana palbu opětovala.

Kurdové neoznámili, zda jsou na jejich straně ztráty na životech. Ankara předtím uváděla, že v ofenzivě zahájené na hranici 9. října padlo šest tureckých vojáků.

Zraněný muž v pohraničním syrském městě Tall Abjad Zraněný muž v pohraničním syrském městě Tall Abjad | Reuters

Dohoda o stažení je nejasná, Kurdové u ní ani nebyli

Zástupce SDF Redur Chalíl řekl, že odchod členů koalice byl dohodnut na neděli. Až po něm se oddíly stáhnou 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem, řekl.

Kurdové u sjednávání dohody nebyli. Podle dostupných informací v ní není vysloveně definován prostor, jehož se má stažení Kurdů týkat. Turečtí představitelé ale mluví o 30kilometrovém pásu území od Tall Abjadu po iráckou hranici, což je více než 400 kilometrů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že nebude-li dohoda o příměří splněna, Turecko bude v ofenzivě pokračovat. Zahájilo ji s cílem zřídit podél hranice bezpečnostní zónu. Do vyhlášení příměří v ní padlo na 500 lidí, mezi nimi zhruba 70 civilistů.

marlen52 ( 20. října 2019 14:51 )

je to prostě jiná mentalita pro ně život nemá žádnou cenu

Zobrazit celou diskusi