I to však stačilo k velkému humbuku a zděšení. „V okamžiku, když zjistili, že by se mohlo jednat o granát, ulekli se a předmět vhodili zpět do řeky,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová. Na Dvořákovo nábřeží zamířili jednotky policistů, jeho část musela být veřejnosti uzavřena.

Na dno řeky pak putoval policejní potápěč, který po inkriminovaném předmětu pátral. „Přibližně po jedné hodině se potápěči podařilo předmět nalézt a vytáhnout z vody ven. Nakonec se ukázalo, že se jedná o klíčenku ve tvaru granátu a nikomu nehrozí žádné nebezpečí,“ uzavírá mluvčí případ, který měl šťastný konec.

Lepší opatrnost, než pozdní lítost

Ačkoliv ve Vltavě bylo poslední dobou nalezeno mnoho kusů nevybuchlé munice, naštěstí se dosud nic vážného nestalo. Přesto je třeba se mít na pozoru. Stále se totiž jedná o nevybuchlou munici, u níž existují určitá procenta, že by mohla být i přes zub času a vliv vody funkční. A že je jí ve vodách Vltavy nemalé množství.

„Bezpečně lze říct, že ustupující jednotky se materiálu zbavovaly na více místech v Praze,“ sdělil Blesku dříve vojenský historik Eduard Stehlík. Podle něj se ve Vltavě nejčastěji nachází pěchotní munice. „Není na místě něco takového podceňovat. Každý, kdo takový předmět najde, dělá správně, když nás o tom informuje,” uvedl dříve policejní mluvčí Tomáš Hulan.
Fotogalerie
4 fotografie