Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Kataru je takové horko, že nainstaloval klimatizace i do ulic. Má to zlý důsledek

Autor: tva - 
20. října 2019
19:17

Katarské úřady rozhodly o instalaci klimatizačních jednotek i pod širým nebem. Arabská země, kde letní teploty dosahují ve stínu až 46 stupňů Celsia, tak nyní klimatizuje i ulice a venkovní trhy. Informuje o tom britský web The Independent.

Klimatizované tribuny zažilo katarské hlavní město Dauhá už během letošního Mistrovství světa v atletice. Chladný vzduch byl uměle naváděn také přímo na hrací plochu Chalífova mezinárodního stadionu.

Obří chladiče tak nyní byly nainstalovány i podél chodníků a dokonce i ve venkovních nákupních centrech. Studený vánek tak alespoň trochu zpříjemňuje život obyvatelům klimaticky náročného prostředí, které v Kataru panuje.

Začarovaný klimatický kruh

V rámci udržitelnosti už to tak dobrý nápad není – venkovní klimatizace je samozřejmě poháněna elektřinou z fosilních paliv. Jejich těžba a užívání však mají za následek mimo jiné vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry a klimatická nouze se na celosvětové úrovni tím pádem ještě více prohlubuje.

Na Chalífově mezinárodním stadionu se konalo Mistrovství světa v atletice 2019 a bude jedním z míst, které budou hostit Mistrovství světa ve fotbale 2022 Na Chalífově mezinárodním stadionu se konalo Mistrovství světa v atletice 2019 a bude jedním z míst, které budou hostit Mistrovství světa ve fotbale 2022 | Reuters

Katar je podle Světové banky největším znečišťovatelem skleníkovými plyny v přepočtu na obyvatele. Pro účely klimatizace a dalšího chlazení využívá kolem 60 procent elektřiny v zemi. To je třikrát více než Spojené státy a téměř šestkrát více než Čína.

Fotbalové mistrovství museli odložit

Navíc se očekává, že do roku 2030 Katar své emise a spotřebu elektřiny na chlazení zdvojnásobí. Bez klimatizace přitom není možné v emirátu fungovat.

Obavy o pohodlí a zdraví účastníků i návštěvníků dokonce vedly k rozhodnutí odložit Mistrovství světa ve fotbale o pět měsíců. Turnaj se tak odehraje mezi listopadem a prosincem 2022.

Zobrazit celou diskusi