Titulem se slovenská hvězda filmů Papilio či Dobří holubi se vracejí »pyšnila« poměrně krátce. Kňažko jej získal od ministra kultury Miroslava Válka (†63) jen tři roky před listopadovým převratem. Když si 22. října 1989 přečetli slovenští papaláši Kňažkův dopis, jen stěží věřili svým očím.

„Nechci nadále užívat titulu Zasloužilý umělec, který mi udělila totalitní moc, vracím jeho vyznamenání. Je to úplatek za něco, co se neslučuje s mým svědomím,“ napsal v něm odvážně Kňažko, který se v listopadu do politického dění zapojil jako představitel hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN).

Že si tím pozdější federální ministr zahraničí a slovenský ministr kultury podepsal ortel? Před pěti lety v České televizi Kňažko vzpomínal, že tápání soudruhů ho částečně zachránilo. „Chartu měli zmapovanou, protože na to měli nasazené své estébáky, ale toto jim ještě nikdo neudělal, takže z toho byli dost nervózní, co teda s tím,“ popsal Kňažko, co mu k jeho vzdoru řekl později jeden vysoký funkcionář.

Jak ale připomíná historik Michal Stehlík, částečný zákaz činnosti Kňažko dostal už o několik měsíců dříve za podpis petice Několik vět. A že titul vrátil jen měsíc před pádem režimu? „Pro mě osobně to znamená statečnost, horší to je, když lidé titul vraceli až potom,“ řekl Blesku Stehlík.

Prebendy pro vyznamenané

Zasloužilý umělec – titul, který držel třeba i herec Jiří Sovák (†79) – bylo státní vyznamenání udělované zvlášť vynikajícím umělcům. Na rozdíl od vyššího ocenění, Národní umělec, šlo o čestný titul, který vyšší gáži svým držitelům – alespoň oficiálně – nezajišťoval. V neformální rovině ale jeho držitelé byli podle historika Stehlíka v lepší pozici při sjednávání honorářů. Srovnání před časem Blesku přiblížila Sovákova manželka Anna, když vzpomínala na kultovní seriál Chalupáři. „Měl jeden z nejvyšších honorářů. Větší už měli jen národní umělci. Ti měli 1300 Kč za filmovací den. Sovák měl v té době za den 800 korun,“ řekla. Chalupářem s titulem Národní umělec byl i Josef Větrovec (†79), zasloužilý straník.

Nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott (†80) pak v rozhovorech zmiňoval, že i když vyprodal 14tisícovou sportovní halu, bral za koncert tabulkových 600 Kčs, později jako zasloužilý umělec 1200 a jako národní umělec nakonec 1600 Kčs hrubého. „Koncert vydělal čistého třeba milion až milion čtyři sta tisíc, celý zisk si ale dělili pořadatelé, Pragokoncert a další,“ vzpomínal.

Blesk extra: Ukrytá tajemství listopadu
Autor: Blesk

NOVÁ KNIHA PRÁVĚ V PRODEJI! 30 let od pádu komunismu: Ukrytá tajemství listopadu! 132 stran jen za 59Kč!

Nejzajímavější příběhy a rozhovory o tom, jak jsme si vybojovali i svobodu! Mluvili jsme s politiky, disidenty i lidmi, kteří pracovali pro »druhou stranu«

  • Zjistili jsme, kdo měl jít na Hrad místo Havla
  • Nakoukli jsme do tajných archivů StB a našli důvody, proč musela padnout železná opona  
  • Podívali jsme se po stopách někdejších papalášů

Fotogalerie
34 fotografií