Na konci prosince 2015 řešil starosta přeložku kanalizace u základní školy. Hrozilo, že v ní jinak v lednu nebude zahájena výuka. Navíc byl u školy čtyřmetrový výkop. Horák měl strach, aby do něj děti nespadly. Přes Vánoce opravu zajistil. Firma si ale naúčtovala víc, než měla. Použila polské trubky, přičemž fakturovala německé, které byly asi o půl milionu korun dražší.


Nejsem stavebník, nepoznal jsem to. S uvedenou firmou jsme byli spokojeni, nikdy jsme u ní nemuseli nic reklamovat,“ hájil se starosta u soudu. Firma situaci vysvětlila tím, že polské trubky použila z toho důvodu, že avizované německé nebyly na sklonku roku k dostání.

Politický boj

Opoziční zastupitelé proto podali obvinění, že obec byla okradena o půl milionu korun, a to přesto, že firma rozdílnou částku vrátila na účet obce.


Starosta podle samosoudkyně okresního soudu v Hodoníně Mileny Drobečkové sice pochybil a musel si být vědom, že například převzal nedokončené dílo jako dokončené, skutek ale podle ní nebyl trestným činem. Podle ní především nebyl prokázán úmysl způsobit škodu či získat prospěch. „Žádné podezřelé transakce nebyly zaznamenány,“ zdůraznila samosoudkyně.

Okresní soud trojici zprostil obžaloby loni už v dubnu, státní zástupce se ale na místě odvolal. Odvolací krajský soud pak loni v září vrátil věc zpět okresnímu soudu.

VIDEO: Zřejmě nejznámějším českým starostou je bývalý bulvární novinář Pavel Novotný, který vede radnici v Praze-Řeporyjích.

Video
Video se připravuje ...

Inaugurace starosty Pavla Novotného: Okamžitě porušil řád! Jan Jedlička