Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zajatce zastřelili na útěku z tábora na Jesenicku: Roman pátrá po osudech obětí nacistů

Autor: chal - 
29. října 2019
14:33

Roman Janas z Jeseníku pracuje jako dělník v řetězárně. Ve svém volném čase se věnuje rozkrýváním temné minulosti svého regionu. Na Jesenicku bylo totiž v době druhé světové války kolem šesti tisíc válečných zajatců. Roman Janas jim postupně dává jména a snaží se rozkrýt jejich životní příběhy. Pátrání po osudu jednoho ze zajatců ho nyní dovedlo až do Skotska.

Muzeum obce Česká Ves má trvalou expozici zajateckých táborů na Jesenicku. Stará se o ni amatérský historik Roman Janas. Z šesti tisíc válečných zajatců, kteří prošli tábory na Jesenicku, zjistil jména už více než 1500 z nich. Pátrání po jejich příbězích badatele často dovede do zahraničí.

V říjnu se tak Roman Janas dostal až do skotského města Barrhead, kde pátral po čemkoliv, co by mu pomohlo zjistit víc o jistém Fredericku Ratcliffovi, kterého nacisté v roce 1945 zastřelili, když se snažil utéct z pracovního tábora v obci Velká Kraš.

Amatérský historik má dobrou představu o životě Fredericka Ratcliffa během války, co se dělo před ní ale neví. „Chci zjistit víc o předválečném životě Fredericka Ratcliffa a najít jeho příbuzné nebo fotografie,“ vysvětlil Roman Janas listu Barrhead News.

Frederick Ratcliff padl do zajetí jako dvacetiletý už v roce 1940 při evakuaci severofrancouzského Dunkerku. Z Francie zamířil do zajateckého tábora v polských Lambinowicích, kterými během války prošlo neuvěřitelných 100 tisíc zajatců. Z Polska putoval do Brantic na Bruntálsku a pracoval ve stavební firmě Koch & Spol.

Později se mladý voják dostal do Chomýže na Kroměřížsku a Hejnova opět na Bruntálsku. Posledním působištěm Fredericka Ratcliffa byl tábor ve Velké Kraši na Jesenicku, odkud se pokusil 16. února 1945 spolu s dalšími třemi zajatci utéct. Bohužel neúspěšně, čtveřice mužů byla zastřelena. Jeho ostatky byly pohřbeny ve Vidnavě a po válce byly exhumovány.

Frederick Ratcliff dnes leží na Olšanských hřbitovech v Praze. Jeho rodiče dnes už nežijí, Roman Janas ale ve skotském městě Barrhead, odkud Ratcliffovi pochází, pátrá po jiných příbuzných, kteří by mu mohli pomoct.

„Zajímají mě všechny příběhy válečných zajatců, kteří v našem regionu byli. Frederickův příběh je ale zajímavější tím, že tam byl také zastřelen. Nemůžu přijmout, že nevíme nic o jeho životě,“ řekl Janas pro Barrhead News.

Romanovi Janasovi se zatím podařilo zjistit jména 1500 zajatců, kteří během druhé světové války prošli Jesenickem a doufá, že se mu příští rok podaří vydat knihu o tomto tématu. „Pro rodiny oněch zajatců je to důležité. Nesmíme na to zapomenout,“ uzavřel badatel.

Amatérský historik shání peníze na vydání knihy prostřednictvím sbírky, koncem října dárci nashromáždili už přes 70 tisíc korun. Zájemci mohou posílat dary na účet číslo 1905668309/0800, variabilní symbol 33992321. Kdo věnuje 500 korun a víc, dostane výtisk i s podpisy autorů.

Zobrazit celou diskusi