Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český turista se v Rumunsku zřítil do 50 metrů hluboké rokle: Záchranu těžce zraněného komplikovaly divoké šelmy!

Aktualizováno -
28. října 2019
20:30
Autor: yks - 
28. října 2019
19:16

Český turista v Rumunsku havaroval na čtyřkolce a utrpěl vážná zranění. V Maramurešském pohoří na severu země spadl do 50metrové rokle. Následovala náročná záchranná operace horské služby, kterou navíc komplikoval neschůdný terén a přítomnost nebezpečných šelem!

Rumunská média informovala o operaci tamní Horské služby v Maramurešském pohoří na rumunsko-ukrajinských hranicích. Záchranáři se museli v neděli  vydat na pomoc českému turistovi, který se zřítil do 60metrové rokle! 

Muž údajně zamířil do hor na čtyřkolce bez přilby a při pádu utrpěl vážné poranění hlavy. Záchranná operace vyžadovala speciální přípravy a trénink, vzhledem k tomu, že muž se nacházel v extrémně nedostupném terénu. 

Oblast je známá výskytem divokých šelem, a záchranářům proto museli přispěchat na pomoc také lovci. Na místo zamířil i vrtulník, ten však záchrannou operaci nemohl provést vzhledem k tomu, že se brzy setmělo.

Záchranářům se nakonec podařilo sestoupit ke zraněnému muže, na místě ho ošetřit a připravit k transportu do sanitky. Okolo jedného hodiny ráno pak byl transportován do nemocnice ve městě Baia Mare. Podle zpráv, které publikovala horská služba, utrpěl turista polytrauma a vážné poranění hlavy. Je ale ve stabilizovaném stavu. 

„V tomto případu se nikdo na náš zastupitelský úřad neobrátil, nicméně z veřejně dostupných zdrojů mám informace o pádu Čecha do rokle s nutností zásahu záchranářského vrtulníku,“ sdělila k neštěstí Blesku tisková mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

 

tommmy ( 29. října 2019 09:16 )

Měli ho tam nechat

Antonn Blha ( 29. října 2019 07:03 )

Jo Karma je zdarma chlapče😶

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání