Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nováček vede džihádisty z ISIS po Bagdádím. Trump ho prý zná, experti jsou opatrnější

Autor: tva - 
3. listopadu 2019
20:15

Po smrti hlavy ISIS Abá Bakra al-Bagdádího by západní civilizace rozhodně neměla ustoupit ze své snahy paralyzovat složky islámských radikálů. Naopak je třeba koncentrovat sílu do zpravodajské činnosti, která by mohla odhalit slabiny a pozadí nového lídra teroristické organizace, upozorňují bezpečnostní experti. Informuje o tom britský zpravodajský web The Independent.

Den poté, co byl Američany na území Sýrie zabit lídr teroristické organizace ISIS Abú Bakr al-Bagdádí, vyjádřil se Donald Trump na twitteru ve smyslu, že „přesně ví, kdo je jeho nástupcem v čele Islámského státu“.

V audionahrávce, kterou ve čtvrtek zveřejnila agentura radikálů Amak, zaznělo jméno nové hlavy teroristické organizace.  Podle agentury Reuters má být Bagdádího nástupcem Abú Ibráhím Hášimí Kurajší.

Navzdory některým spekulacím si tak teroristé do svého čela nevybrali jednoho z bývalých důstojníků Husajnovy armády, ale člověka s renomé náboženského učence. Tak Kurajšího označuje například i deník Washington Post.

Independent však upozorňuje, že zatímco Trump tvrdí, že o novém lídrovi krvežíznivých teroristů z ISIS ví vše, pro experty zůstává tenhle nováček záhadou. A ke komplexnímu profilu nové hlavy teroru je třeba sehnat ještě spoustu střípků.

Zmatek ve jménech nového lídra

Rovněž tajné služby jsou opatrnější než americký prezident a uvádějí, že o novém lídrovi Islámského státu stále nemají příliš mnoho informací.

Jméno nového lídra, jak ho v nahrávce uvedl Islámský stát, se totiž neobjevuje na seznamu známých vůdců radikálů, který mají Američané k dispozici. Agentura Reuters tak oslovila experta na problematiku Islámského státu, který uvedl, že jméno Abú Ibráhím Hášimí Kurajší by mohlo ve skutečnosti patřit radikálovi známému jako hadži Abdalláh Afari, případně Abdalláh Kardáš. Někteří členové ISIS jej pak údajně přezdívají „Profesor“.

Mohlo by se jednat o někoho, koho už známe, jen přijal nové jméno,“ řekl agentuře Aymen al-Tamimi z univerzity ve velšském Swansea.

Pátrat budou informátoři i zpravodajci

Jednou z cest jak povědomí o Kurajšího pozici v organizaci získat, je zkoumání telefonních hovorů a písemné komunikace mezi členy ISIS, kteří by s novým vůdcem mohli být ve spojení.

Existuje také zavedená síť informátorů přítomných ve strukturách islámských radikálů, zejména z řad kurdských a iráckých spojenců. Jejich informace ostatně také vedly k akci, která měla za následek smrt Bagdádího. Části této sítě jsou stále přítomny v blízkosti užšího vedení ISIS a mohou pomoci vytvořit profil nového lídra teroristů.

Další součástí shromažďování zpravodajských informací o Kurajším bude zkoumání jeho minulosti ve formě pátrání po jeho přátelích nebo členech rodiny. Kdokoli, kdo se objevil v jeho životě, může poskytnout informace vedoucí k vytvoření psychologického profilu Bagdádího nástupce a pochopení, kdo přesně nový lídr ISIS ve skutečnosti je a jak funguje.

Válka nekončí, upozorňuje muž z Bílého domu

Brett Bruen, který dříve působil ve vedení vojenských operací Bílého domu, upozorňuje, že válka s Islámským státem se bude nyní do značné míry odehrávat v online prostoru. Právě na internetu se bude teroristická skupina snažit doplnit své rekruty i finanční prostředky a fungovat jako inspirace pro útoky takzvaných „osamělých vlků“.

Navzdory tomu, že se nám podařilo ochromit velkou část jejich struktur, nebezpečí rozhodně není zažehnáno. Islámští radikálové se i nadále budou snažit vytvářet a uskutečňovat nové hrozby pro Spojené státy a celý svět,“ upozorňuje Bruen.

Zobrazit celou diskusi