Vendulka jako malá holčička, jedináček z bohaté židovské rodiny, původně neměla možnost vnímat sílící nevraživost německých sousedů. Rodiče ji před tím chránili. Jenže situace se zkomplikovala tzv. křišťálovou nocí v Karlových Varech (v noci z 9. na 10. listopadu 1938), odkud utekla s rodinou do Prahy.

Smích a ruch

Vendulce se na Žižkově zprvu nelíbilo. Neměla tu kamarády, nevyznala se v ulicích," dočtete se na výstavě, jak bylo na holčičku ve velkoměstě rušno a přelidněno. To ani netušila, že za pár dní vypukne válka. Fotograf Jan Lukas zachytil rodinu jen pár dní před transportem do Terezína. V den pořízení snímku vesele běhala po bytě. „Copak si neuvědomuje, o jak vážnou věc jde,“ okřikoval ji tehdy fotograf.

Přežila

Příběh židovské rodiny končí částečně šťastně. Rodinu nejdříve věznili v v koncentračním táboře Terezín, později i v Osvětimi. Konec války prožili v lágru Christianstadt. Posléze se jim povedlo uprchnout z pochodu smrti, který ale bohužel otec nepřežil. Dívka se po válce vrátila do české metropole, kde se nejprve ukrývala u známých. Dívčin příběh v Praze končí po válce, kdy nasedá do vlaku na Bubenském nádraží a vrací se zpátky do Německa.

Výstava odhalující nadčasové fotografie Jana Lukase je v budově magistrátu na Mariánském náměstí přístupná zdarma až do 30. listopadu tohoto roku.

Fotograf Jan Lukas zachytil krátce před odchodem do transportu jednu z mnoha rodin pražských občanů židovského původu – Vendulka Voglová a její rodiče jsou tak symbolickým mementem válečného období.
Autor: Eva Fornálová

Projekt Památník ticha

Jedná se o představení projektu Památník ticha, který vznikl jako nezávislá iniciativa pro přestavbu pražského nádraží Bubny pro místo paměti. Zahájení přestavby mělo odstartovat letos. Dostavěno by mělo být o tři roky později.

Fotogalerie
17 fotografií