Například základní škola Květňák v Praze 11 stávku nevyhlásila a podle zpravodaje ČTK funguje bez omezení, před 08:00 do ní normálně přicházeli žáci. Naopak základní škola K Milíčovu ve stejné městské části je zcela zavřená, rodiče ale byli na situaci připraveni a nikdo před školou nečekal. Podobně po 07:45 nestál žádný školák před základní školou ve Vodičkově ulici v centru města. Základní škola Guta Jarkovského v Truhlářské ulici má omezený provoz, přišlo do ní několik dětí a učitelů. V Základní škole Mikulova na Jižním Městě, kde se připojila část učitelů, se děti dnes učí podle upraveného rozvrhu.

Stávkující učitelé ze ZŠ Strossmayerovo náměstí vydali prohlášení, ve kterém zdůraznili, že cílem stávky není pouze zvýšení platů o dva procentní body nad rámec návrhu vlády. Chtějí upozornit na celkovou situaci ve školství, které je dlouhodobě podfinancované a chybí v něm pracovníci. „Domníváme se, že s tak slabým zvyšováním platů pedagogů nelze dlouhodobě udržet v chodu kvalitní a moderní školský systém,“ uvedli.

V Praze dnes zůstalo zavřených 74 škol, 39 škol funguje v částečném provozu. V 52 školách stávku podporují, ale zvolili jinou formu protestu než zrušení výuky. Zaměstnanců se do stávky zapojilo v hlavním městě celkem 3255, 3100 pracovníků škol stávku podporuje. V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách v minulém školním roce v Praze bylo přes 21 000 učitelů.

„Údaje jsou k 09:00, ale mám mnoho škol, které se hlásí i nyní a také mnoho jednotlivců ze škol, kteří třeba dnes neučí či jsou externisté. Takhle těžké zpracování údajů jsme ještě neměli, a to jsem zažila všechny naše stávky, jsem ve funkci od roku 1992,“ předsedkyně školského odborového svazu za Prahu Eva Dvořáčková.

Školské odbory vyhlásily dnešní stávku minulý pátek. Rozhodly se tak kvůli sporu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) o rozdělení peněz na navýšení učitelských platů do tarifů a nadtarifů.

Fotogalerie
12 fotografií