Putovní velkolepý multimediální projekt Totalita zavítal po Českých Budějovicích, Brnu a Plzni také do Prahy. Konkrétně na jižní části zeleného prostranství Karlova náměstí. Obří nafukovací kupoli, kterou mnozí přezdívají balón, dosud stihlo navštívit více než 60 tisíc návštěvníků, jak prozradil René Kekely, PR manažer projektu. Ten také uvedl, že ještě před jeho samotným zahájením už autoři stihli zaevidovat více než 5 tisíc registrací z pražských i středočeských škol, které plánují exkurze.

Historie formou faktů a prožitků

Není se čemu divit. Multimediální dvacetiminutová projekce, která je podobně jako v planetáriu promítaná zevnitř na obrovskou kupoli, představuje nejen vizuální efektivnost, ale především poutavou formou líčí strasti starších generací, které žily a vyrůstaly v totalitním i autoritářském komunistickém režimu.

„Na základě výzkumů různých anket vyplynulo, že značná část žactva a studentstva má velmi malé znalosti o tom, co zde bylo před rokem 1989,“ sdělil ke genezi projektu jeho autor a jednatel společnosti Media Park Lukáš Nádvorník. „Tak jsme si řekli, kdy jindy, než dnes, to změnit. A co by mohlo dnešní mládež nejvíce oslovit? Přednášky by nemusely být ono, proto jsme sáhli pro velkoplošné videoprojekci.“ Tu doprovází staré budovatelské písně jako třeba Kupředu levá nebo Zítra se bude tančit všude.
Video
Video se připravuje ...

Na Karlově náměstí vyrostl vysoký stan prazvláštních kupolovitých tvarů. Promítá se v něm zhruba 20minutový film, který poukazuje o československých dějinách před rokem 1989. Vizuálně atraktivní, i když neveselé pokoukání. David Zima

Divák má možnost sledovat skutečně hrubý průřez 2. polovinou československých dějin. A to formou jak barvitého výkladu, který diváka uvádí do kontextu dějin, tak také formou typizovaných příběhů jednotlivých obyvatel. Některý z nich chce odejít za hranice, místo toho stráví dva roky za mřížemi. V jiném přijde dívenka o idylické dětství ve vleku socialistické propagandy. Neschází též poukázání na kolektivizaci, nucený kult osobnosti, v té době samozřejmou cenzuru, i dnes tolik nepochopitelné fronty na ovoce, zeleninu ba dokonce na toaletní papír.  

Zapomenout se nesmí

Radní Hana Marvanová (STAN) při zahájení projektu v Praze sdělila, že si „nestačí jen připomínat totalitu a nesvobodu. Je nutné mít o ní širší povědomí, třeba si jí i prožít a to například takto virtuálně. Byli lidé, kteří se svobody již nedočkali. My buďme naopak rádi, že v ní můžeme žít. Ale nešlo by to, aniž bychom na ty méně šťastné zapomněli.“

Na co se nedostalo?

Lukáš Nádvorník pro Blesk.cz připustil, že celý projekt, kterým Media park v podstatě navazuje na loňskou neobyčejnou událost „Zažijte to znovu,“ která pro změnu navozovala atmosféru první republiky, zabral rok práce. Přitom ne úplně snadné. „Museli jsme hodně škrtat,“ připustil Nádvorník s tím, že měli společně se studiem Lunchmeat, které je zodpovědné za vizuální stránku projekce, co dělat, aby to nejpodstatnější napěchovali do 20 minut.

„Chtěli jsme, aby tam bylo ode všeho něco. Perzekuce, politické procesy i skutečné příběhy. Jenže záhy jsme přišli na to, že jedna každá taková část by sama mohla sestávat z 20 minut,“ vysvětlil autor projektu. „Nakonec jsme se pokusili ukázat ty obecně známé prvky totalitního režimu.“
Takto už vypadá samotná multimediální projekce, která má místy charakter videomappingu.
Autor: David Zima

Z témat, na která se podle něho bohužel nedostal takový prostor, jaké by si zasloužily, to jsou například politické procesy, jmenovitě ten s Miladou Horákovou. „Ale také jsme se chtěli více zaobírat problematikou cestování, protože vycestovat samozřejmě nemohl kdekdo. Dnes si člověk u fastfoodu na dálnici koupí občerstvení a za pár minut je v Rakousku nebo Německu,“ přiblížil Nádvorník.

Každému se nezavděčíte

I se svým bezesporu prospěšným záměrem po sobě kromě nadšení zanechává Nádvorník i určitou míru nespokojenosti. Nepřekvapí, že se k jeho projektu v nelichotivých termínech vyjadřují spíše levicově a extremisticky smýšlející spoluobčané. „Zejména v Brně nám lidé psali a říkali, že žádná totalita nebyla, že si vymýšlíme. Nevstřebávali jsme takové reakce snadno,“ připouští. Některá zastupitelstva, v jejichž řadách sedí členové KSČM, si podle Nádvorníka stěžovala, že svým projektem přepisuje historii. A co on na to?

„Po pravdě, když po návštěvě tohoto promítání přijdou děti domů a zeptají se rodičů nebo prarodičů: Tati, mami, a tohle se opravdu dělo? Budu vědět, že jsme to nedělali nadarmo. Že to mělo smysl,“ uzavírá autor. Hodí se na závěr dodat, že expozice je určena nejen dětem a mládeži, ale i klidně pamětníkům.

Kde: Jižní část Karlova náměstí.
Kdy: Dennodenně do 17. listopadu, projekce probíhají v 20-30 minutových intervalech od 8:30 do 20:00.
Vstupné: Zdarma.

Fotogalerie
39 fotografií