Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politička dorazila do parlamentu v mikině s kapucí. Schytala to jako kdysi Jermanová

Autor: Darina Jíchová - 
12. listopadu 2019
21:18

Kanadská politička Catherine Dorionová pobouřila své kolegy, když na jednání parlamentu v quebeckém regionu Taschereau dorazila v džínech a červené mikině s kapucí. Politici si na její oděv stěžovali, politička se proto rozhodla jednání opustit, podle vlastních slov „nechtěla dělat scénu“, napsala stanice BBC. Mikinu s kapucí měla v oblibě i hejtmanka a exposlankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která v roce 2014 dokonce v zelené mikině vedla Sněmovnu.

Národní shromáždění v Quebecu nemá přesně stanovený dresscode, politikům je ale kladeno na srdce, aby chodili oblečeni „přiměřeně své pozici“. Dorionová si v mikině zřejmě dovolila moc, celý incident s mikinou vzbudil zuřivou debatu na sociálních sítích. Pravidla oblékání se řešila pod hastagem #moncotonouatémonchoix, v českém překladu „moje mikina, moje volba“.

Kanadská politička Catherine Dorionová. Na Halloween se oblékla za "tradiční" političku, kolegy z jiných stran pobouřila. Kanadská politička Catherine Dorionová. Na Halloween se oblékla za "tradiční" političku, kolegy z jiných stran pobouřila. | Instagram Catherine Dorionové

Politici do quebeckého parlamentu většinou chodí v obleku, nebo alespoň v saku a košili s kravatou, ženy pak v kalhotovém či sukňovém kostýmku. Nicméně předseda tamní Sněmovny François Paradis musel už počátkem roku řešit stížnosti na oblečení sociálních demokratů ze strany Quebec Solidaire, ke které patří i Dorionová.

Sociální demokraté prý na zasedání chodili v teniskách nebo „gládách“ a džínech. Paradis nechal vypracovat „módního poradce“, kde politici mohli najít rady, co by měli nosit. „Nemyslím si, že je na mně, abych o tomto jednostranně rozhodl. O této problematice musíme mluvit kolektivně,“ komentoval incidenty spojené s oděvem politiků. Sám je toho názoru, že do parlamentu by se mělo oblékat podle pravidel „business casual“.

Politička: Reprezentuju skutečné lidi

„Národní shromáždění je dům lidu, ne všichni spadáme do jedné party,“ vyjádřila se ke svému faux pas Dorionová. Není to poprvé, co do parlamentu dorazila ve více než ležérním modelu. V rozhovoru pro televizní program Tout le Monde en Parle uvedla, že „oblečení tolik neřeší“, prohlásila, že ona na rozdíl od jiných reprezentuje „skutečné lidi“.

Aférka s mikinou v české Sněmovně

Své si kvůli mikině užila i hejtmanka Jermanová, ta v ní jako místopředsedkyně dokonce před pěti lety vedla Sněmovnu. Kolegové jí to ale dali pěkně „sežrat“, zvláště poté, co se zasadila o to, aby poslanci nemohli během jednání pít alkohol. Na svou adresu si tenkrát Jermanová vyslechla, že kolegy „děsí svou zelenou mikinou“. Hejtmanka to ale vzala s nadhledem.

Zelená mikina s kapucí sehrála roli ještě v roce 2017, kdy Jermanová opouštěla své místo poslankyně. Tehdy svůj zelenkavý svetřík symbolicky předala Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Zobrazit celou diskusi