Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Mlátil s ní o podlahu.“ Sousedka popsala poslední chvíle milenky (†24) šíleného profesora

Autor: Vladimír Blažek - 
14. listopadu 2019
05:20

V případu šíleného historika Olega Sokolova (63) může být všechno úplně jinak, než vrah tvrdí u soudu. Bylo to zřejmě on, kdo jako první zaútočil, a nikoliv zavražděná Anastasija Ješčenko (24). „Začal s ní mlátit - o podlahu nebo o zeď,“ vypověděla sousedka. Rusové volají po potrestání školy, kde Sokolov učil. Všichni tam věděli o spoustě špíny, která kolem něj byla, ale nikdo nezasáhl. Docent si zatím ve vězení řekl o televizi a chytřejší spoluvězně. Jeho matka se svěřila: „Stále ho milujeme“.

Klíčová svědkyně se objevila v pořadu „Přímý přenos“ ruské televize Rossija1. Angelina bydlí v sousedním bytě a detailně popsala osudovou hádku Sokolova a jeho mladičké milenky. 

„Stalo se to v hluboké noci, ve tři, možná ve dvě hodiny. Přišla jsem do svého pokoje, sedla jsem si ke stolu a přes zeď jsem slyšela všechno, co se dělo. Dívka měla v plánu jít  na oslavu narozenin ke kamarádovi. Docent na to bouřlivě reagoval. Neslyšela jsem přesně, co říká. Pak ho nazvala zrůdou a na to on reagoval další agresí. Co si to dovoluješ, křičel na ni. Pak ho prosila, aby ji nechal. Prosím, nech mě, říkala. Ale to ho ještě víc popudilo. Začal s ní mlátit – o podlahu nebo o zeď. Moje místnost se celá otřásala,“ popsala žena.

Profesorovy hysterické scény a divoké pitky bývaly tak časté, že sousedka už jim nevěnovala pozornost a šla spát. Osudové výstřely už neslyšela. Její verze ale zcela odporuje tomu, co Oleg Sokolov o vraždě Anastasiji Ješčenko vypověděl soudu - tedy že hádka vznikla kvůli jeho dětem a Nasťa na něj vytáhla nůž. 

Další sousedi pro news.ru problematickou povahu Sokolova potvrdili: S Nasťou problémy nebyly, zato docent se rád napil, což způsobovalo řadu nepříjemných a nebezpečných situací.

Angelina - sousedka Angelina - sousedka | Rossija1

Všichni to věděli, všichni mlčeli

65 000 lidí už podepsalo petici, která požaduje potrestání vedení Petrohradské státní univerzity (SPbGU). Alkoholismus, vztahy se studentkami, urážky okolí - to všechno tam bylo veřejným tajemstvím, přesto nikdo nezakročil. Už před deseti lety na něj jedna ze studentek podala trestní oznámení.

Uvádí se v něm, že ji ve svém bytě svázal a brutálně zbil. „Vyhrožoval mi, že mě zmrzačí na celý život. Potom mě začal metodicky mlátit přes obličej a hlavu. Dával mi rány do hrudníku a do břicha. Na všechny moje prosby, aby přestal, reagoval tak, že mě bil ještě víc. Vyhrožoval mi, že mě zabije a tělo zakope na nedaleké stavbě,“ stojí ve výpovědi, kterou publikovala ruská média.

O něco lépe dopadl student, který se loni přímo na přednášce Olega Sokolova zeptal na jeho spor s Jevgenijem Ponasenkovem, který historika obvinil z plagiátorství. „Drzého žáka“ příznivci Sokolova necitlivě ze sálu vyvedli. I když k tomu existuje naprosto jasné video, ani tehdy se nic nestalo. 

 

Existuje ale i jiná petice, kterou podepsalo několik stovek lidí. Ti žádají, aby byl Sokolov propuštěn na svobodu. Připomínají jeho zásluhy na poli historie i to, že podporuje prezidenta Vladimira Putina a obhajoval připojení Krymu. Podle nich jednal v afektu a jako velký vlastenec za mříže nepatří. 

„Přesto ho milujeme“

V ruských médiích se objevil i rozhovor s matkou Olega Sokolova: „To, co udělal, je moc špatné, ale my ho přesto milujeme. Je to neuvěřitelná tragédie. Něco takového jsme od syna nečekali.“

Se synovou přítelkyní se nedokázali vyrovnat, vadilo jim, že si nenašla vztah k jeho dětem z předchozího manželství. „Nikdy jsme ji neviděli, nikdy k nám nepřišla. Nikdy jsem se s ní neseznámila a také jsem o to nestála.“  

Přesto je rodičům jasné, že to, čeho se jejich syn dopustil, společnost neodpouští. „Nemohu tomu uvěřit. Přijmu to takové, jaké to je. Co mohu dělat? Chci, aby mého syna osvobodili, aby mu dali nízký trest, ale to není reálné. Říkají, že dostane vysoký trest, tak bude vysoký. My víme, že jsme ho ztratili navždy,“ zavřela rozhovor Ljudmila Sokolovová.

Náročný vězeň

Oleg Sokolov je stále v petrohradské vazební věznici a „kriminál mu nevoní“. Jeho právník tvrdí, že je stále v šoku a psychicky na dně.

„Mám velkou prosbu. Ať už jsem udělal, co jsem udělal, prohřešil jsem se poprvé v životě. Bylo by možné zařídit, aby moji spoluvězni byli takoví jako já?“ - obrátil se na úřady „zdrcený“ vězeň. Předseda vyšetřovací komise mu vzkázal, že kdyby nespáchal zločin, nemusel by teď sedět mezi recidivisty. 

A ještě jednu věc by docent Sokolov uvítal - aby ho dali do cely s televizorem. Ale ani tentokrát nepochodil.